Kisgyerek

Ezért fújjon buborékot a gyerek egész nyáron

Számos készséget fejleszt a buborékfújás.
2024. Június 15.
buborékok kisfiú
Kép: Getty Images

A TikTokon terjed egy videó, amelyben egy megmutatja, hogyan lehet kicsiknek is nagyon egyszerű módszerrel buborékot fújni otthon. Ez a szívószálas módszer lényege:

 

A buborékfújás bár hatalmas örömforrást jelentenek a kicsiknek, frusztráló is lehet, hogy nem tudja kicsavarni, visszacsavarni vagy kihúzni a pálcikát. Erre talált megoldást ez az anya, a szívószálas módszerrel.

És bár elsőre azt gondolnánk, hogy a buborékfújás csak szórakozás, valójában rengeteg mindent fejleszt általa a kisgyerek:

Finommotorika: A buborékfújás fejleszti a gyermek szájában lévő kis izmokat. Ezeknek az izmoknak az erősítése fontos a beszédfejlődés, a hangképzés szempontjából, de hatással van például a nyelésre is.

A kezük ügyessége és a szem-kéz koordináció is fejlődik a tevékenység által.  

Szókincs: rengeteg új szóval, kifejezéssel bővül a szókincstáruk, mint szappan, csúszós, fényes, kipukkad, de a színek felfedezése is megtörténhet.

Kognitív fejlődés: Amikor a kisgyermekek megérintenek egy buborékot, az kipukkad, így lehetőségük nyílik felfedezni az ok és okozat közötti összefüggést.

Figyelem: Nemcsak magára a tevékenységre figyelhet buborékfújás közben, hanem egy másik gyerekre, felnőttre is, akivel játszik. Megtanulja a kapcsolatteremtést, a közös érdeklődés és az együttes játék örömét.

 

(mother.ly)