Kisgyerek

Ilyen előnyei vannak a kicsikre nézve a buborékos játéknak

A csillogó, színes, szálló szappanbuborékok igazán le tudják nyűgözni a babákat és a kisgyerekeket. Amellett pedig, hogy remek szórakozás a játék a buborékokkal, még a kicsik fejlődésére is pozitív hatással van.
2023. Április 27.
buborékok
(Kép forrása: Getty Images)

A buborékos játék a babák és kisgyerekek fejlődésének számos része során segíthetnek, már néhány hónapos koruktól kezdve. A Romper  szerint 2-3 hónapos korban, amikor a baba már tud fókuszálni és tisztán látni, máris érdekes lehet számára, ha buborékokat fújsz neki. Egyrészt leköti a figyelmét a sok lebegő, csillogó buborék, másrészt az agyát is serkenti, és a szemeit is munkára készteti.

Tehát azon túl, hogy egy olcsó és egyszerű játék, ami igazán szórakoztató lehet a kicsiknek, még a fejlődésükre nézve is jótékony hatással lehet.

A buborékos játék segíti fejleszteni a baba és a kisgyerek vizuális készségeit, mint például a követést, a fókuszálást, a két szem együttes munkáját. A buborékok színesek és fényesek, így vonzzák az apró szemeket.

A pocakidő alkalmával is be lehet vetni a buborékos játékot, ami ilyenkor ösztönözheti a babát a feje forgatására, majd később arra, hogy a buborékok után nyúljon, így a nagymozgások fejlődését is segítheti ez a játék. Amikor a kisgyerek az első lépéseit gyakorolja, a buborékok motiválhatják a mozgásra, hogy utánuk tudjon menni – ugyanígy korábban a mászásnál is. A mászás során kergetett buborékok a test- és a tértudatot is segíthetnek fejlődni.

A nagymotoros mozgások mellett kisgyerekkorban a finommotorika fejlődésében is segíthet a buborékos játék, amikor a gyermeked már meg tudja fogni a buborékfújó pálcát. Ahogy belemártja a folyadékba, majd kiveszi onnan, az hozzájárul a finommotoros kontroll fejlődéséhez, ami később fontos lesz a ceruzafogáshoz, a rajzoláshoz és íráshoz, a különböző eszközök megfogásához.

A buborékok kipukkasztása pedig, történjen egy kézzel, két kézzel, vagy lábbal, a kéz-szem, illetve a láb-szem koordinációt is fejleszti.

Amikor már elég idős hozzá, tanítsd meg a gyermekednek, hogyan tudja ő maga fújni a buborékokat. Ez jó gyakorlás az állkapocs, a nyelv és a száj fejlődő izmainak.

A buborékos játék számos lehetőséget kínál a nyelvi készségek fejlődésére is, miközben a játék során a szappanbuborékokról beszél a kicsinek: nagy buborék, kisebb buborék, kipukkant, csúszós, vizes, gyors, lassú, lebeg, stb.

Hasonlóan a testtudat fejlődésének – annak, hogy hol vannak az egyes testrészek, és hogyan tudnak mozogni – is remek teret biztosíthat ez a játék. Ezt segítheted azzal, ha a gyermekednek játék közben arról beszélsz, hogy merre vannak a buborékok, hogyan tudja azokat elérni. Például: „Nézd, az a nagy buborék ott van a kezed közelében!”, vagy „Fel a kezet! Próbáld megfogni a buborékot!”.

Ha kedvet kaptatok ehhez a játékhoz, a buborékfújó pálcikát és folyadékot akár magad is elkészítheted otthon, néhány alapanyagból! Ebben a korábbi cikkünkben elmondjuk, hogyan készül.

Forrás: romper.com, activebabiessmartkids.com.au