Baba

Vigyázz a babára veszélyes, mérgező szobanövényekkel!

Egy lakásban számos olyan növény lehet, ami felnőttek számára veszélytelen, de a legtöbb dolgot a szájukba tevő gyerekek számára veszélyes. Milyen mérgező növényekkel találkozhatunk otthon, rokonoknál, barátoknál?
2015. Május 05.

Amikor a gyerekek mászni, járni, közlekedni kezdenek, és fáradhatatlan kíváncsisággal fedezik fel a körülöttük lévő világot, élszerű néhány változtatással biztonságosabbá tenni a lakást, hogy elkerüljük az elkerülhető baleseteket, kellemetlenségeket, vagy adott esetben a súlyosabb mérgezést.

Mivel a picik nagyon gyakran a szájukon keresztül kezdik az ismerkedést a világ dolgaival, így különösen fontos, hogy az alkalmi fogyasztásra is alkalmatlan, mérgező szobanövényekhez ne férjenek hozzá és még véletlenül se találkozhassanak velük. Van az a magasság, ahova „elrejthetjük” a növényt, de ha ez sem a növénynek, sem a lakás miliőjének nem tesz jót, akkor ajándékozzuk el inkább őket. A vásárlásoknál pedig figyeljünk arra, hogy milyen „szobadíszt” választunk. Akkor sem árt résen lenni, ha vendégségbe megyünk, hiszen itt is előfordulhatnak a gyerekre veszélyes darabok.

A filodendron nem ritka lakója az otthonoknak. A mutatós és látványos, szabdalt zöld levél valószínűleg a gyerekek figyelmét sem kerüli el. Az úgynevezett légzőgyökereiben lévő anyag a szájban és a torokban égető érzést vagy gyulladást okozhat.

A fikusz közelébe sem érdemes a kicsiket engedni, mert a növényből „falatozva” hasfájás, hasmenés, hányás is jelentkezhet a gyerekeknél.

A leandernek minden részével vigyázni kell, mindegyik mérgező, a gyerekeknél ez is hányást és hasmenést okozhat.

A kroton is ott van a legtöbb háztartásban, de ha nem is nálunk, ismerősöknél, barátoknál biztosan találkozik vele a gyerek. Levele és szára azonban mérgező anyagot tartalmaz, a tápcsatornába jutva hányást, hasmenést okozhat, a bőrre kerülve vörösödést, viszketést okoz.

A diffenbachiával is érdemes óvatosnak lenni, mert a szájba, torokba jutva maró, égető érzést kelt, sőt a nyálkahártya is megduzzadhat, ami nyelési nehézséget okozhat a kicsiknél.

A színes és csinos ciklámen feltűnő szobanövényként könnyen kerülhet a kicsik érdeklődésének középpontjába, de mindenképpen tartsuk távol a gyerekektől, mert veszélyes növényről van szó. „Fogyasztása” a felsorolt többi mérgező növényhez hasonlóan hányást, hasmenést, hasfájást és légzési nehézséget is kiválthat.

Ha a gyerek bármilyen, mérgező növény közelébe került, azonnal lépjünk közbe. Ha bőrbántalmakat okoz a szobadísz, alaposan, bő vízzel mossuk le az érintett bőrfelületet. Ha a kicsi evett a növényből, akkor azonnal forduljunk orvoshoz. A nagyobb gyerekeknél segíthet a hánytatás, de van, mikor gyomormosásra van szükség.

Mivel van olyan növény, amely akár halálos mérgezést is okozhat, így minden esetben beszéljünk orvossal, de megelőzendő bajt a lakásunkban ne tartsunk (vagy a gyerek számára ne hozzáférhető helyen tartsunk) mérgező növényeket, az otthonunkon kívül pedig ügyeljünk arra, hogy a gyerek érdeklődése ezek esetében ne menjen túl azon, hogy alaposan megcsodálja a dísznövényt.

Kapcsolódó cikkeink:

Mérgezés

Mérgezésmentes otthon