Baba

Erre vigyázz, ha a földre teszed a babát

Nincs is jobb, mint nyáron egész délután kint lenni a kertben. De vajon jó ötlet-e letenni a babát a földre?
2012. Június 27.
Erre vigyázz, ha a földre teszed a babát

Nem a kosz, hanem a sérülés- és fertőzésveszély a döntő szempont. Saját kertben készíthetsz neki biztonságos és élménydús felfedezni való területet, de itt se hagyd egyedül. A fűtakarót locsold és nyírd rendszeresen, hogy vastag, tömött és puha maradjon. Ne használj gyomirtó vegyszereket és műtrágyát.

Veszélyt jelenthetnek a lóhere virágjára vagy a vízre szálló méhek, ezért is fontos, hogy rövidre vágd a füvet, és száraz talajra tedd a kicsit. Nem baj, ha egy-egy fűszálat a szájába tesz, de vizsgáld át a kertet, nincs-e elérhető közelségben gyöngyvirág, mahagóni, tiszafa. Ezeknek a növényeknek nagyon csábító a bogyójuk, ugyanakkor veszélyes méreganyagokat tartalmaznak!

A homokozót napoztasd és forgasd át, amikor a közelében tartózkodsz, egyébként takard le szúnyoghálóval, hogy ne férhessen hozzá háziállat, mert az állati ürülékből veszélyes kórokozók kerülhetnek a homokba. Ha a tisztán tartott homokot kóstolja meg a baba, egyszerűen öblítsd ki a száját. Jó játék lehet egy nagyobb kavicsteknő. Az apró kavicsos terepen mindig maradj a közelében, hogy észrevedd, amikor egyet-egyet a szájába, orrába dug. Adj a kezébe szűk nyakú műanyag palackot, hogy inkább abba dugdossa a kavicsokat.

A legalább öklömnyi kövekkel borított terep is izgalmas számára. A betonozott területet takard le műfűvel, így a hason csúszó babának és a járni tanulónak is sérülésmentes felületet biztosítasz. A különböző talajok váltogatásával igazi kalandparkot készíthetsz a kúszó-mászó babának.

Bekerítetlen játszótéren, strandon, vízparton, kirándulóhelyen jól nézd át a terepet, nem látsz-e eldobált söröskupakot, üvegcserepet, szöget. A szemmel nem látható, ürülékből odakerült szennyeződés miatt azonban soha nem tudhatod, hogy a látszólag tiszta terep mit rejt, ezért ezek a helyek nem babának való mászóterületek.

Ez is érdekelhet: