Kisgyerek

Mérgezés

Sok csecsemő, kisgyerek mindent a szájába vesz, ami a keze ügyébe kerül, ezért teljesen egyértelmű, hogy minden veszélyt jelentő dolgot, például gyógyszert, mosószert, festéket, de még a szobanövényeket is tegyünk el olyan helyre, ahol nem férhet hozzá.
2007. November 11.

Gondoljunk arra is, hogy a kertben is megrághat mindenféle növényt, termést. Ha olyan szert evett meg, amelyről felmerülhet, hogy méreg, akkor vigyük a gyereket és a megevett szer maradékát a legközelebbi toxikológiai ügyeletre. Háziorvosunk, a gyermekorvosi ügyelet vagy a mentő tudja, hol van ilyen ügyelet, de készenlétben tarthatjuk a telefonszámot egyébként is.

>

Csak a szemnek!

Jó, ha tudjuk, hogy számos tavasszal virágzó növény mérgező. Tartsuk szemmel kisgyerekünket, nehogy egy-egy ilyen növényi részt elfogyasszon. A tünetek általában a megevett mennyiséggel arányosak: enyhébb esetben hányás, hasmenés, hasfájás jelentkezik, súlyosabb esetben légzési és szívpanaszok, keringési rendellenességek, idegrendszeri ártalmak léphetnek fel.

> – A virágok közül többek között a gyűszűvirág, a gyöngyvirág, az aranyeső és a nárcisz a legcsábítóbb: színesek, illatosak, de igen veszélyesek. A nárcisz és a hóvirág egyetlen hagymájának elfogyasztása is végzetes lehet. A gyöngyvirág minden része mérgező, még a vázájában lévő víz megivása is halált okozhat.

> – A színes bogyók és termések közül különösen a pirosak veszélyesek: a kisgyerek cseresznyének, ribizlinek hiszi, pedig ebben az évszakban a gyümölcsökön kívül egyetlen piros bogyó sem fogyasztható.

Forrás: Kismama magazin