Gyerek

Atópiás ekcéma (neurodermitis): tünetek és kezelés

Az atópiás ekcémát neurodermitisnek, illetve endogén vagy atópiás dermatitisnek, csecsemők esetében endogén csecsemőekcémának vagy tejótvarnak is nevezik.
2018. Március 10.

Az ekcéma jellegzetes tünetekkel, bőrkiütéssel, viszketéssel jár együtt

A bőr – örökletes hajlammal – bizonyos allergénekre és baktériumokra túlérzékenyen reagál. Atópiás ekcéma esetén leggyakoribb allergiakiváltó anyag a házi por (házi poratka-ürülék), az állatszőr és -bőrkorpa, a virágpor és az élelmiszerek. Ehhez társulnak még a kórlefolyást szintén befolyásoló egyéni tényezők: lelki problémák, stresszhelyzetek, környezeti hatások, passzív dohányzás vagy kipufogógázok.

Csecsemőknél az atópiás ekcéma jellemzően a harmadik és a hatodik hónap között kezdődik. Az égővörös, nedvedző, pörkösödő kiütés (ekcéma), amely főleg orcán, homlokon, fül mögött és nyakon jelenik meg, erősen viszket. Vakarással szennyeződnek az ekcémás gócok: begyulladhatnak és elgennyesedhetnek.

Idősebb gyermekeknél a bőrelváltozások főként a nagy ízületek területére: könyökre, térdre, láb- és kézízületekre tevődhetnek át. Gyakran a nyak területe is érintett. A bőrkiütés ekkor száraz és pikkelyes, gyakran vakarási nyomokkal barázdált. Hideg évszakban a betegség rosszabbodik. A kínzó viszketés erősödik, ha a ruházat – főleg gyapjú vagy műszál – dörzsöli a bőrt.

Az atópiás ekcéma leggyakoribb tünetei

– Csecsemőknél nedvedző, viszkető kiütés, különösen az orcán, a fül mögött és a szemöldökön

– Idősebb gyermekeknél száraz, pikkelyes, viszkető kiütés, különösen a nagy ízületek hajlataibanAz ifjúkor teljes időtartama alatt mindig visszatérhet rohamokban, az egész bőrt érintve. Kevésbé ekcémás időszakokban feltűnően sápadt és száraz az érintettek bőre. Az életkor előrehaladtával az ekcémás rohamok gyengülnek, és harmincéves kor után az atópiás ekcéma nemritkán magától elmúlik.Az atópiás ekcéma örökletes, gyógyíthatatlan betegség, amelynek okai még ismeretlenek. Számos tényező okoz ekcémás rohamot, amely gyakran jól kezelhető, de mindig visszatér. Ezért legyen óvatos a csodaszerekkel és a csodadoktorokkal, akik gyógyulást ígérnek, de végül csak sok pénzbe kerülnek.

Kell-e orvoshoz vinned a gyereket?

Atópiás ekcéma gyanújával fordulj orvoshoz, orvosi felügyelet nélkül ne kezeld gyereket.- Atópiás ekcémára általános érvényű kezelési terv nem létezik. Az orvossal együttműködve egyéni terápiát kell megállapítani, amely az évek során gyakran változhat.

– Az orvos tanácsot ad az allergénmentes környezetet és a gyermek bőrápolását illetően.

– Akut ekcémaroham esetén az orvos antibiotikumot és kortizon tartalmú krémet rendelhet, amellyel csak az érintett bőrfelületet szabad bekenni. Ugyancsak segíthet az egyénileg a gyermekre szabott homeopátiás regulációs terápia. Kérjen tanácsot homeopátiásan képzett gyermekorvostól.

– Ekcémarohamok esetén eredményesek lehetnek a tengeri vagy magashegyi klímatúrák és a kórházi kezelés.

Kerülni az allergéneket

Az atópiás ekcéma kezelésének legfőbb alapszabálya, hogy kerülni kell az allergéneket. Gyermek kedvéért mondjatok le a háziállatról, a virágzó növényekről, a dohányzásról vagy az illatlámpák használatáról a lakásban.Játszani csak mosható, műszálas játékot adj neki, amelyet négyhetente kimoshatsz a mosógépben. A plüssállatokat ne engedd ágyba vinni.Poratka-allergia esetén ne használj lószőr matracot, csak műanyagot, amelyet erős matrachuzattal bevonsz. Tollas ágyat se használ; a gyapjútakaróra mindig huzatot kell tenni. Kerülendők a porfogóul szolgáló nyitott polcok, sötétítő függönyök, plüssbútorok, szőnyegek és szőnyegpadlók. Helyettük zárt szekrényeket és (négyhetente mosott) sima függönyöket használj, a sima padlót pedig legalább hetente háromszor mosd fel. Vásárolj atkaszűrős porszívót. Kerüld az állatszőrrel, madártollal (tollpárna!) és állatszőrből, például gyapjúból, teve- vagy lószőrből készült termékekkel való közvetlen érintkezést.Gyermeked bőre ne érintkezzen közvetlenül gyapjú vagy műszálas ruhadarabokkal. Lehetőleg festetlen pamutból készült, inkább egy-két számmal nagyobb méretű alsóneműt használjon. Általában szellősen és ne túl melegen öltöztesd gyermekedet. Mosáshoz ne használj öblítőt.Ne dohányozz! A kis beteg bőrének árt a dohányfüst.

Hogy védheted meg a bőrét a kiszáradástól?

Az akut gyulladási rohamok minél hosszabb elkerülése végett gyermeke bőrét nem illatosított, úgynevezett alapkrémmel vagy gyógyszertárban kapható zsíros alapkenőccsel kell védeni a kiszáradástól.Kortizont csak akut roham esetén, orvosi tanácsra szabad adni. Akut rohamnál nem kortizon tartalmú vényköteles krémek is alkalmazhatók. A viszketést próbáld antihisztaminnal enyhíteni. Némelyik gyermeknél segít a ligetszépeolaj, naponta egyszer kapszulában bevéve. A gyermek körme legyen rövid és tiszta, hogy vakarózáskor ne jussanak a bőrébe baktériumok.Igyekezzetek kerülni mindent, ami a gyereket felidegesíthetné, mivel az atópiás ekcéma stresszhelyzetben könnyebben fellángol: kimerítő hétvégi túrák, túl sok tévézés, táblagépezés, mp3-azás, számítógépezés stresszelhetik őt. Neurodermitis-rohamot válthatnak ki az olyan konfliktushelyzetek és elválások is, mint az óvodai-iskolai problémák vagy a szülők válása.Házi szer: Akut roham esetén először az orvos által rendelt kenőccsel kend be a bőrt, majd tegyél rá sokáig áztatott fekete teával átitatott nedves borogatást.Nedves kiütésnél segíthet a búzacsírafürdő. Ezután vékonyan kend be az érintett bőrrészeket panthenol tartalmú kenőccsel (gyógyszertárban vagy gyógynövényboltban kapható). Ne használj eltömő, zsíros kenőcsöket, mert ronthatnak a kiütéseken.Száraz ekcéma esetén gyermeke bőrének jobb a zuhanyzás, mint a fürdés; legfeljebb hetente egyszer engedd a gyermeket rövid ideig fürdeni (35 C fokos vízhőmérséklet). Fürdővizébe tegyél zsírpótlót: gyógyszertári fürdőolajat vagy egy kevés olívaolajat.Mosakodáshoz használjon különösen érzékeny bőrre való szappant. Fürdés vagy zuhanyzás után egész testét hideg vízzel tusolja le, először a lábakat, majd a karok után a hasat, a mellkast, végül a hátat. Ha gyermeked fél a hideg zuhanytól, tekerje le a zuhanyfejet, és csak a csőből kifolyó hideg vízzel tusold végig őt. Ez a hideg zuhany erősíti az immunrendszert is.Erősen viszkető kiütés esetén hetente kétszer készíts olajfürdőt 37 C fokos vízzel. Ez lággyá és nedvszívóvá teszi a bőrt. Utána krémezd be panthenolt vagy omegazsírsavakat tartalmazó kenőccsel (gyógyszertár). Olykor hideg vizes borogatás is enyhíti a viszketést.

Táplálkozás atópiás ekcéma esetén

Az atópiás ekcémát kiváltó anyagokra, például élelmiszer-összetevőkre végzett bőrtesztek nem bizonyultak egyértelműnek. Legfeljebb azokat az élelmiszereket kerüljétek, amelyekről megállapították, hogy rosszat tesznek gyermeked bőrének. Általában kerülje a gyerek az alábbi élelmiszereket, mivel köztudottan ekcémás rohamot válthatnak ki: tej, tojás, citrusfélék és azok leve, csokoládé és búzaliszt.Általában minél tovább főznek vagy sütnek egy ételt, annál kisebb az allergén hatása. Tehát zsemle helyett adj teljes kiőrlésű péktermékeket és kevert lisztből készült kenyeret, a nyers koszttól és a nyers tejtől pedig tartózkodjon.A cikk forrása Dr. Barbara Capelle – Dr. Helmut Keudel Gyermekbetegségek c. könyve.Ez is érdekelhet: