Gyerek

Allergiaszezon: 5 tipp szakemberektől

Javában tart a pollenszezon, ám még előttünk a leggyakoribb allergén növény, a parlagfű virágzásának időszaka.
2017. Április 25.

A Budai Allergiaközpont szakembereit arról kérdeztük, hogy mit tanácsolnak az érintetteknek, mire figyeljenek a következő hónapokban.

Ne féljünk a szteroid orrspray-től!

A szteroid szó elsőre sokak számára ijesztően hangzik, pedig a hatóanyagok felszívódása helyileg, az orrban történik, ezért ezek a készítmények hosszútávon is biztonsággal alkalmazhatók. Hatékonyan mérséklik a duzzanatot és az irritációt az orrban, enyhítik az orrdugulást és orrfolyást. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus elmondta, hogy a szteroid orrsprayk nagyjából egy hét használat után fejtik ki teljesen a hatásukat.

Ha valaki későn kezdi használni, amikor az allergén pollen már nagyobb mennyiségben jelen van a levegőben, akkor kezdetben számíthat erősödő tünetekre, így orrdugulásra is. Ezért ha tudjuk, hogy a növény, amire allergiásak vagyunk, melyik hónapban virágzik, még azt megelőzően keressük fel kezelőorvosunkat, hogy időben elkezdhessük a készítmény használatát!

A pollenek miatt súlyosbodhat az ekcéma

A szénanátha mellett a pollenallergia más tünetek formájában is megmutatkozhat. Dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus arra figyelmeztet, hogy pollenszezonban, főként a ruhával nem fedett területeken: arcon, nyakon, karokon, lábszárakon fokozódhatnak az ekcémás tünetek. Panaszok esetén allergia vizsgálattal igazolni lehet, hogy az ekcémás tüneteket a pollenek provokálják-e, vagy sem.

Ha bebizonyosodik, hogy a bőrtüneteket pollenallergia okozza, akkor a megfelelő, kezelőorvos által felírt készítményekkel hatékonyan enyhíthetjük a panaszokat. A viszketés csökkentésére antihisztamin tartalmú gyógyszerek, a gyulladt ekcémás bőrtünetekre zsírozó kenőcsök, valamint rövid ideig szteroid tartalmú krémek javasoltak.

Május végéig még elkezdheti az allergén immunterápiát

Ha unja már, hogy tünetei minden évben jelentkeznek, ideje tartós megoldást keresni az allergia ellen. Dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész e célra az allergén immunterápiát javasolja, mely jelenleg az egyetlen olyan kezelési mód, amely nem csak a tünetekre, hanem azok kiváltó okára is hat. A kezelés során az adott allergén tisztított kivonatát szedi tabletta, vagy cseppek formájában.

Az allergén immunterápia a túlműködő immunrendszert állítja át „normál üzemmódba”, így a beteg képes lesz panaszok nélkül is elviselni azt az anyagot, ami korábban a tüneteit okozta. Ha most elkezdi, a tapasztalatok szerint már ezen a nyáron jelentősen csökkenhetnek a tünetei, majd ha még 2 éven át folytatja a kezelést, akár 10-12 évre is elfelejtheti az allergiát. Parlagfű allergia esetén a kezelést május végéig ideális megkezdeni!

Előzze meg az asztmás rohamot!

Az allergiás asztma az asztmás betegségek leggyakoribb típusa. Tünetei a környezetben található allergének – pollenek, háziporatka, penészgomba, háziállatok szőre – hatására jelentkeznek. A tavaszi-nyári pollenszezonban magas a levegőben található allergének száma, dr. Potecz Györgyi allergológus, tüdőgyógyász szerint ezért is nagyon fontos, hogy a betegek ismerjék az asztmás rohamot provokáló tényezőket. Az asztma vizsgálata és súlyosságának megítélése légzésfunkciós vizsgálattal történik. Az asztma allergiás eredetét vérvétellel, vagy Prick-teszttel tudjuk igazolni.

A tünetek megfelelő kezeléséhez elengedhetetlen a gyógyszeres terápia, melynek beállítása mindig egyénre szabottan történik. A kezelőorvos által felírt inhalációs szteroidok, hörgőtágítók és allergia ellenes orrsprayk, tabletták segítségével, az asztma és az allergia együttes kezelésével megelőzhető az asztmás roham kialakulása, és tartós tünetmentesség érhető el.

Számoljon a keresztallergia lehetőségével is!

Ha légúti allergiája van, és emellett kapar a torka, égő, bizsergető, viszkető érzése jelentkezik bizonyos ételek elfogyasztásakor, akkor célszerű kizárni a keresztallergiák lehetőségét! Parlagfű allergiások esetében például a görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom és az uborka okozhat ilyen tüneteket. Dr. Réthy Lajos allergológus és gyermekgyógyász tapasztalatai szerint az érintettek ilyenkor általában több ételt is feleslegesen kizárnak az étrendjükből.

Ha valakinek a görögdinnyétől panaszai jelentkeznek, akkor inkább a többi, esetleg tünetet nem is okozó élelmiszert sem fogyasztja. A helyzet pedig további lemondásokkal jár, ha egyszerre több mindenre is allergiás, hiszen így megnő a további keresztallergiák esélye is. Felesleges étrendi korlátozások helyett ilyenkor érdemes utánajárni, hogy pontosan mi okozza a panaszokat és csak azt az adott élelmiszert nem fogyasztani a továbbiakban. Erre ma már egy új vizsgálati módszer, a 244-es nanotechnológiás allergiateszt kínál lehetőséget.

Kapcsolódó cikkeink:

Asztma és szénanátha együtt járhat

Az allergiával kapcsolatos leggyakoribb kérdések

Forrás: Budai Allergiaközpont