Kisgyerek

Mi az a keresztallergia?

Aki allergiás azt tapasztalhatja, hogy bizonyos ételek is allergiás reakciót váltanak ki nála illetve rosszabbodik az állapota attól függetlenül, hogy nem emelkedik az allergén-koncentráció a környezetében.
2016. Június 13.

Mi az a keresztallergia?

Vegyük például az egyik legismertebb és leggyakoribb népbetegséget, a parlagfű allergiát. Vannak, nem is kevesen – az allergiások 5-10 százaléka -, akik azt tapasztalják, hogy bár egészen biztosan nincsenek olyan környezetben, ahol megnőtt volna a parlagfű-koncentráció mennyisége, mégis allergiás tüneteket produkálnak. Aztán ha jobban figyelnek, azt is észreveszik, hogy akkor erősödnek a kellemetlen allergiás tünetek, amikor jó ízűen megeszik a görögdinnye-szeletüket. Nem tévednek: a görögdinnye-parlagfű az egyik leggyakoribb és talán legismertebb keresztallergia páros.

Akkor beszélünk keresztallergiáról, amikor egy látszólag ártalmatlan gyümölcs vagy zöldség allergiás reakciót vált ki. A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll: olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy azok, akik kifejezetten érzékenyek az egyik anyagra, a másik, nagyon hasonló anyagra is érzékenyen reagálnak. Az allergiát kiváltó anyagnak egy egészen kicsi fehérje szakasza egyezik meg egy másik növény (amely rendszertanilag akár távol is állhat tőle) kis fehérjerészletével. A hasonlóságuk miatt váltanak ki allergiás reakciót, noha nem vagy kevésbé allergén növényről beszélünk.

Természetesen minél közelebbi rokonságban van a két faj egymáshoz, annál valószínűbb, hogy mindkettő allergizálni fog: például azok, akik allergiások a (tyúk)tojásra, ők valószínűleg más madár tojására is allergiások lesznek.

Maradva a fenti görögdinnye-parlagfű párosnál, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azok, akik allergiásak a parlagfűre görögdinnye evéskor olyan tüneteket produkálnak, mintha parlagfű pollennel találkoztak volna, de annak is az orális tünetei jelennek meg, azaz torok-, nyelv viszketés, ajak duzzanat, esetleg hasi görcs. Azonban aki tüsszög a görögdinnyétől, az allergiás rá, ez estben tehát nem keresztreakcióról van szó. .

A rossz hír az, hogy keresztallergiát gyakorlatilag bármilyen gyümölcs, zöldség kiválthat. Azok is természetesen, amelyek nem őshonosak nálunk.

A parlagfűhöz egyébként keresztallergiaként nem csak a görögdinnye párosul, hanem a sárgadinnye, a cukkini és az uborka, valamint a zeller, az üröm, a banán is.

Rossz hír a pollenallergiásoknak, hogy nem csak ezek a gyümölcsök, hanem egyes gyógynövények esetében is tapasztalható keresztallergia, ilyen a kamillavirág, a körömvirág és a cickafark.

Keresztallergén majdhogynem bármi lehet: vannak állati eredetűek, pollen vagy különböző növények (zöldség, gyümölcs), fűszerek, vagy a latex (pl. gumikesztyű).

A legjellemző keresztallergiák:

Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom , uborka

Fekete üröm: kömény, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem , burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, kivi, ánizs, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregáno, zeller.

Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kiwi, avokadó

Fű: paradicsom, rozs , búza, szója, földimogyoró , bab, borsó, szentjánoskenyér

Földimogyoró: dió

Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag

Latex: citrusfélék, gesztenye, banán, spenót, avokadó, kivi

Mást nem nagyon tehetünk, mint tájékozódunk és figyelünk: tapasztalataink alapján kerüljük azokat az anyagokat, amelyek kiválthatják nálunk a keresztallergiát. Mindig olvassuk el figyelmesen a termékek összetevőit, még a legártatlanabbnak tűnő kozmetikai termékben is szerepelhet olyan alapanyag, amely éppen nálunk vált ki keresztallergiát.

Kapcsolódó cikkeink:

Igazi kereszt lehet a keresztallergia

Keresztallergia: a sutyiban támadó ételek

10 dolog, amire meglepő módon allergiásak lehetünk