Trend

Szúnyogok ellen ültess növényeket!

Ha zavar, hogy folyton csípnek, ültess olyan növényeket, amelyeket nem kedvelnek a szúnyogok.
2023. Június 13.
Levendula ültetés erkélyen, virágos kertészkesztyű
Fotó: Getty Images

A langyos nyári éjszakák nagy megkeserítői lehetnek az apró rovarok: a szúnyogok. A döngicsélésük a legkevesebb, bár ha aludnál, de egy szemtelen példány a füledbe zümmög, az is elég bosszantó – de a csípésük sokkal zavaróbb. Ha szeretnéd magadat és a családot megvédeni az aprócska vérszívóktól, a szúnyogriasztó szereken kívül a növényeket is segítségül hívhatod. Vannak ugyanis olyan növények, amelyek képesek „átverni” vagy megzavarni a szúnyogokat, vagyis megnehezítik számukra, hogy „kiszagolják” a prédát, vagyis téged – vagy ami még rosszabb: a gyerekeket. Annyira rossz nézni, hallani, ahogy szenvedve vakaróznak szegények. Előzd inkább meg a csípést – ebben a verzióban még vegyszerek sem kellenek hozzá!

Illatos trükk

A szúnyogok az emberek, állatok testhőjét, mozgását, és a kibocsátott széndioxidot érzékelik. Egyes növények illatanyaga annyira erős a szúnyogok számára, hogy megzavarodik az érzékelésük, és nem, vagy nem jól veszik észre, hogy bizony préda van a közelben. Persze ezek a növények sem képesek csodára, és nem tartják távol tökéletesen a kis vérszívókat, de sokat segíthetnek abban, hogy ne tömegével érkezzenek. Minél több van belőlük a kertben, teraszon, erkélyen, annál hatékonyabbak, érdemes megpróbálkozni velük. A Country Living gyűjtése szerint ezeket a növényeket szeretik legkevésbé a szúnyogok.

1. Citromillatú muskátli

(Pelargonium citrosum, Citronella Geranium)

A levelének nagyon finom, citromos illata van, és úgy tartják, hogy nagyon jól képes távol tartani a szúnyogokat és egyéb rovarokat is. És nem utolsó sorban: gyönyörű, nagyra növő, bokros növényről van szó, ami a kert vagy balkon dísze lehet.

Citronella Geranium

Fotó: pexels.com/pixabay

2. Citromfű

(Melissa Officinalis, Lemon Balm)

Rendkívül kellemes illatát a szúnyogok viszont nem kedvelik. A növényt azért is érdemes a kertben, teraszon nevelgetni, mert gyakran használt gyógy- és fűszernövény: teáját idegerősítő, nyugtató, emésztésjavító hatása miatt ajánlják.

Lemon Balm, citromfű

Fotó: Getty Images

3. Bojtocska

(Ageratum houstounianum, Floss Flower)

Csodás lila virága nagyon jól mutat a kertben, és bár a szúnyogriasztó hatása nem kimondottan erős, nagy előnye, hogy a pillangók viszont nagyon kedvelik. Minimális gondozással is szépen növekszik, a tűző napot és a szárazságot is jól tűri.

Ageratum houstounianum, bojtocska

Fotó: pexels.com/Ash Moore

4. Indiai citromfű vagy citronella

(Cymbopogon nardus, lemongrass)

Parfümök kedvelt összetevője is – szerencsére a kis vérszívók viszont nem kedvelik. Üde, friss illatú, az illóolaja hordozóolajban bőrre kenve rendkívül hatékony szúnyogriasztó.

Cymbopogon nardus, indiai citromfű

Fotó: pexels.com/Mareefe

5. Levendula

(Lavandula Angustifolia)

Igazi klasszikus illat, ráadásul az orvosi levendula illóolaja rendkívül sokoldalúan használható a házipatikában is. Szúnyogcsípésre, napégésre, kiütésre egyaránt beválhat. A csodás lila virág illatát a szúnyogokon kívül a legyek és a molyok sem kedvelik, jó ötlet körbeültetni vele a teraszt.

Lavandula Angustifolia, levendula

Fotó: pexels.com/Pixabay

6. Borsmenta

(Mentha Piperita, Peppermint)

Ott a helye a konyhakertben, hisz ételekhez, italokhoz is sokféleképp felhasználhatjuk, de ha a terasz köré, erkélyre, ablakba ültetjük, segíthet a szúnyogokat távol tartani. Az illóolaja pedig még hatékonyabb ebben.

Mentha Piperita, borsmenta

Fotó: pexels.com/Karolina Grabowska

7. Illatos macskamenta

(Nepeta cataria, Catnip)

A macskák odáig vannak érte (szaglásszák, rágcsálják, játszanak vele), a szúnyogokkal ellentétben. A nepetalactone nevű kémiai anyag a csótányokat is elriasztja.

Nepeta cataria, macskamenta

Fotó: pexels.com/Skyler Ewing

8. Zsálya

(Salvia Officinalis, Sage)

A rozmaringgal (Salvia Rosmarinus) együtt a kerti sütögetések fontos és hasznos fűszernövénye. Nem csak a húsoknak ad finom aromát és ízt, ha a parázsra dobunk egy-két ágat, sikeresen távol tarthatjuk a zavaró rovarokat.

Salvia, zsálya, sage

Fo: pexels.com/Gary Barnes

Forrás: Country Living