Gyerek

Mit NE tegyél, ha leégett a gyerek a strandon

Elég sok tévhit kering azzal kapcsolatban, mit kell vagy nem kell csinálni, ha megkapta a nap a kicsik bőrét. Ebben segítünk most eligazodni.
2023. Július 02.
kislány strandon napégett bőrrel
Fotó: Getty Images

A strandolás, kirándulások, játszóterezések a nyár legjobb pillanatai – de hogy utána se kövesse kellemetlenség a fényvédelemre nagyon oda kell figyelni. Ám néha megesik, hogy lankad a figyelem, kimarad a krémezés, és túl nagy UV-dózist kaptok. Lehet, hogy te nem érzed meg, de a gyerekek érzékeny, világosabb, finom bőre könnyebben megpirul, hamarabb leég. Amit aztán gyakran fejvesztett kapkodás követ, hogy enyhítsétek a kellemetlenségeket. Összeszedtük, mit kell de még inkább mit TILOS csinálni, ha leégett a gyerek bőre.

1. Ne legyints rá

Kicsit piros? Á, olyan jól eljátszanak, most már úgyis mindegy, majd este foglalkozunk vele… Nos, ez egy nagyon nagy hiba. Ha már a napsütésben szemmel láthatóan piros a kicsi bőre, akkor ne engedd tovább a napon játszani. Estére a bőrpír jó eséllyel vörösséggé változik, de ha már a vörös állapotban viszed el a napról, akkor az állapota hamarosan sokat romolhat. A megpirult bőr minimum árnyékba vonulást kell, hogy jelentsen, de még jobb, ha letusolod a kicsit, és nyugtató, hűsítő géllel kened be, és a szobában folytatja a játszást, pihenést.

2. Ne küldd vissza befényvédőzve

Ha már látványosan lepirult a bőre, nem jó ötlet rátenni egy réteg fényvédőt és visszaküldeni pancsolni, homokozni, bringázni. Egyetlen fényvédő sem nyújt hosszan 100 százalékos védelmet, és a már lepirult bőrnek nagyon rosszat tesz a további UV-dózis. Ha időben visszavonulót fújtok, akkor másnap mehet tovább a buli, de ha további napfényadaggal rontotok a bőre állapotán, akkor lehet, hogy az egész következő napot a szobában kell majd töltenie.

3. Ne kend be tejföllel

Se tejszínnel, se uborkával, se vajjal. Lehet, hogy a hűvös érzetet adó dolgok ideiglenesen enyhítenek a bőr viszketésén, húzódásán, égő érzésén, de ezeknél sokkal hatékonyabb bármilyen after sun termék, de még egy sima testápoló lotion (főleg, ha aloe verát tartalmaz) is – főleg, ha használat előtt beteszed a hűtőbe. Főleg akkor ne használd ezeket, ha erősen megpirult a bőr, ha pedig véletlenül hólyagosra égett, akkor legjobb, ha orvos is látja. Öblítsd le, nagyon óvatosan szárogasd meg, és finoman takard le, amíg odaértek.

4. Ne félj orvoshoz fordulni

A fentin kívül van még néhány eset, amikor fontos, hogy orvoshoz forduljatok:

 • A leégéshez magas láz társul
 • A gyerek aluszékony, nehezen ébreszthető, félrebeszél
 • Fejfájás, hányás is kíséri a leégést
 • Nagy felületet érint a leégés
 • Látványosan izzad a kicsi arca
 • Nem pisil, száraz a szája, szeme, és nem tudod itatni

5. Ne ültesd hideg vízbe

Egy hűvös zuhany, ha jól esik neki, belefér. Ha nem szereti, akkor legyen enyhén langyos. Hideg vízzel ne tusold le, ne is ültesd bele, rossz élmény lehet neki, és megfázhat.

6. Ne fektesd ventilátor elé

Lehet, hogy az égő bőr kellemetlen érzetét enyhíti a hűvösebb levegő, de nagyon nem jó ötlet a levetkőztetett gyereknek a huzatban üldögélnie. Hűvös szoba az ideális, de úgy, hogy ne közvetlenül érje őt a ventilátorból jövő vagy a légkondicionálóból kiáramló hideg levegő.

7. Ne dörzsöld jéggel

A „tegyünk rá jégkockát, hogy lehűtse” nem jó tanács, a leégett bőr számára a jeges dörzsölés csak plusz sokkot jelent, és a gyereknek valószínűleg egyáltalán nem kellemes az érzés. Ahogy a jéggel töltött zacskó vagy kendő sem.

A tiltólista mellett jó néhány hasznos tippet is felsoroltunk, de a fentieken kívül még néhány dolog, amivel segítheted, hogy jobban érezze magát a kicsi:

 • Biztasd, hogy igyon, lehetőleg vizet, és ne cukros üdítőt.
 • Ha nem akar inni, etess vele lédús gyümölcsöket, zöldségeket – a dinnye, az uborka jó választás.
 • Tehetsz hűvös borogatást a lepirult részre, de ne legyen túl nagy, de túl hideg.
 • Próbáld elérni, hogy ne vakarózzon, ne dörzsölje a bőrét – ha könnyű nyugtató géllel bekened, enyhül a viszketés.
 • Ha egy-két hólyag is megjelenik, azokat ne piszkáld, hagyd, hogy maguktól gyógyuljanak. (Nagyobb hólyagos felület esetén keressetek fel orvost.)
 • Teljes gyógyulásig ne vidd újra a napra, a szabadban viseljen a testét fedő lenge ruházatot.