Gyerek

Mit tegyek, ha leégett a gyerek?

Tűző napon, fedetlen fejjel, megfelelő óvintézkedések nélkül nem szabad hagyni a gyereket, minél kisebb, annál kevésbé. Mégis a legnagyobb szülői gondoskodás ellenére megtörténhet, hogy gyermekünk leég. Mit tehetünk?
2016. Június 22.

Mit tegyek, ha leégett a gyerek?

Száz százalékban megelőzhető

Még mielőtt sorra vennénk, hogy milyen módszereket alkalmazhatunk, ha gyermekünk leégett a napon, fontos kihangsúlyozni, hogy a leégés száz százalékban megelőzhető. Délelőtt 10 és délután 3 között ne legyen kitéve a gyerek a közvetlen napsugárzásnak. Sapkában, kalapban, vékony hosszú ujjú felsőben, napvédő krémmel bekenve játsszon, lehetőleg árnyékban, ha nagyon kicsi, akkor a házban.

Soha ne játsszon a tűző napon, a játékba könnyű belefelejtkezni, pillanatok alatt megtörténhet a baj. Fokozott óvintézkedéseket tegyünk, ha pici babáról van szó, ha gyermekünk szőke vagy vörös hajú kék szemű, fehér bőrű – ők sokkal érzékenyebben reagálnak a napra.

A leégés azért is veszélyes, mert bőrünk nem felejt: a bőrkárosodások hatása hosszú távon összeadódnak, minden egyes leégés növeli egy későbbi bőrdaganat kockázatát.

Mire figyeljünk, ha mégis leégett?

Ha mégis leégett a gyermekünk, akkor a következőkre figyeljünk. Vigyük sötétített szobába, vegyünk le róla minden ruhát, mert irritálhatja a bőrét, a leégett felület fájdalmát enyhíthetjük, ha a ruháktól megszabadulunk. Ha mindenképpen kell a gyermekre ruha, akkor kizárólag pamut, nagyon vékony, nagyon finom anyagból készültet adjunk rá.

Napégés után a legfontosabb, hogy hűtsük a bőr szöveteit, mert a hólyagok kialakulását így tudjuk megelőzni. Erre hűsítő tusolás, hideg vizes borogatás, illetve a hűsítő zselék alkalmazása a legjobb, ezekkel enyhíthetjük a kellemetlenséget. Jeget ne használjunk! Készíthetünk langyos hűsítő fürdőt néhány csepp levendula vagy kamillaolajjal. Fürdés, zuhanyzás után óvatos mozdulatokkal itassuk fel a vizet, semmiképpen ne dörzsölgessük a bőrét.

A gyógyszertárakban, drogériákban kimondottan erre a célra kifejlesztett gyulladáscsökkentő készítményeket szerezhetünk be, melyek hidratálják is a bőrt. Ezek a kialakult hólyagok alatt segítik a bőr regenerációját, és csökkentik a szöveti károsodást a felszívódó antioxidáns komponensekkel. Érdemes dexpantenol – ez a B5 vitamin elővitaminja – hatóanyagot tartalmazó készítményeket választani, amelyek gyorsítják a bőr természetes regenerációját, és táplálják a kiszáradt bőrt.

Ittasunk a gyerekkel sok folyadékot, ha még szopizik, akkor tegyük mellre többször. A gyulladt bőr nem tudja ellátni védő funkcióját, így a bőrön keresztül nagy lehet a párologtatás, ezért folyamatos folyadékpótlásra van szükség.

Ha a baba már eszik bogyós gyümölcsöt, kínálgassunk ribizlit, málnát, áfonyát, illetve meggyet, dinnyét: a bőr regenerálódását segítik elő ezek az antioxidánsokban gazdag gyümölcsök.

Ha a baba 18 hónapos kornál fiatalabb, akkor célszerű megmutatni orvosnak. Ugyanez a tanács érvényes nagyobbaknál akkor is, ha hány, fáj a feje, hólyagos a bőre vagy belázasodik.

Napégés után érdemes néhány napig kerülni a direkt napfényt, mivel az újonnan képzett bőr nagyon vékony, ezért ismét gyorsan leéghet.

Ezért fontos a megelőzés

A leégés természetes lefolyását nem tudjuk megakadályozni, csak enyhíthetjük a panaszokat. Ezért is nagyon fontos a megelőzés, a megfelelő napvédelem.

Kapcsolódó cikkeink: