Baba

Éltető víz, lédús gyümölcs

Éhezni akár egy hónapig is lehet, de szomjazni legfeljebb egy hétig. Ebből a tényből kiindulva igen elszomorítóak azok az előrejelzések, miszerint századunk legnagyobb kihívása a Föld ivóvízkészletének megmentése, megőrzése lesz.
2003. Szeptember 26.

A tiszta víz életre és egészségre gyakorolt hatását a görög Hippokratész (i. e. 460-377) terjedelmes műben taglalta: “Az ivóvíznek nedvesítő és lehűtő tulajdonsága van, mert nedvességet ad a testnek. A legjobb vizek, amelyek magas vidékről és földes dombokról folynak. Ezek édesek, tiszták, télen melegek, nyáron hidegek. Leginkább azok, amelyeknek a folyása napkelet, éspedig főleg a nyári napkelet felé szalad. Az esővíz a legkönnyebb, a legédesebb, a legfinomabb és a legtisztább. A nap ugyanis mindenekelőtt a víz legfinomabb és legkönnyebb részét szívja fel és vonja magához, amit eső formában ad vissza a földnek.

A poshadt vizek, melyek sűrűek és szaguk van, vízibetegséget okoznak, ami a szervezeteket vízkórossá teszik és megölik. A nőknél daganatok és fehér folyás keletkeznek, alig esnek teherbe, és nehezen szülnek. A magzatok nagyok és dagadtak, s később táplálásuk során aszkórosak és hitványak lesznek. A nők havi tisztulása szülés után nem jó. A gyermekeknél leginkább sérv fordul elő.”

Nélküle nincs élet

Hippokratész tanait a tudomány kiegészítette, pontosította, továbbfejlesztette, a tiszta víz fontosságának elismerése mellett. Sajnos napjainkban az esővíz – a légszennyezés, és egyéb vizeink ipari, mezőgazdasági szennyezettsége miatt – nem mutat olyan “paradicsomi tisztaságot”, mint Hippokratész idejében.

Csecsemőkorban relatíve nagyobb a szervezet víztartalma, ami nagyrészt sejten kívüli térben helyezkedik el, ezért kerülnek a csecsemők betegség esetén olyan könnyen folyadék- és elektrolitháztartási zavarba, amely kiszáradáshoz, végül a szervezet összeomlásához vezet.

A szomjazásos halál akkor következik be, amikor a szervezet víztartalma kb. 15-20 százalékát elveszti. A csecsemők és a kisgyermekek rendszeres folyadékpótlására tehát fokozottan szükség van a meleg nyári hónapokban. A babák nyűgösködéssel, sírással jelzik, ha folyadékra van szükségük. Nem mindegy viszont, hogy milyen formában történik a folyadékpótlás.

Kizárólagosan szoptatott babáknak féléves korig semmiképpen nem szükséges folyadékot pótolni, mert az anyatej tökéletesen fedezi a napi szükségletüket. Tápszeres babáknál sem szükséges külön itatni a babákat féléves korukig. A hozzátáplálás, kóstolgatás megkezdésével vízzel is lehet kínálni a babákat, de a továbbra is igény szerint szoptatott babák általában nem igényelnek plusz folyadékot. Náluk ugyanis a hozzátáplálás (ahogy az elnevezésből is következik) nem váltja ki a szoptatást, hanem mellette történik, általában még igen sokáig nem csökken a szoptatások száma, tehát a folyadékbevitelt is kielégíti. Tápszeres babáknál nem teljesen így van, őket is kínálhatjuk, és ők jobban igénylik is már ebben az időszakban a folyadékot.

Mindenekelőtt vízzel kínáljuk a kicsiket, semmi szükségük teára vagy gyümölcslevelekre ebben a korai időszakban. A vizet, ami egyébként Magyarországon jó minőségű, egyéves korig mindenképpen forraljuk fel és hűtsük le a kívánt hőfokra.

Később egy-másfél éves kor után lehet kínálgatni a gyermeket gyümölcs- és zöldséglevekkel is.

Nyáron a babáknak felváltva adhatunk tiszta ivóvizet, friss gyümölcslevet, különböző ivóleveket. A bogyós gyümölcsökben felbecsülhetetlen értékű gyógyító anyagok is találhatók, de azt tartsuk szem előtt, hogy aprómagvas gyümölcsökkel várjunk másfél éves korig (ha szezonja van esetleg megkóstolhatja a baba egyévesen, de nem kell kapkodni vele, még rengeteg ideje lesz epret, áfonyát enni).

Gyümölcsterápia

Éltető víz, lédús gyümölcs

A földieper (Fragaria vesca) finom íze miatt a gyerekek egyik kedvence. A gyümölcsben levő katechinek (cserzőanyagok) gyulladásgátló és baktériumölő hatásúak, méregtelenítik a beleket, javítják az emésztést. Segítik az immunrendszert és az anyagcserét, erősítik a csontokat, a hajat és a bőrt. Néha előfordulhat a földieperrel szembeni allergiás reakció. Főleg az import eperrel kell vigyázni, mert növekedésszabályozó és egyéb vegyszerekkel kezelik.

A málna (Rubus idaeus) a földi szeder piros testvére. Íze és különlegesen finom aromája miatt szintén a gyermekek kedvence. Sok biotint tartalmaz, ami a B-vitaminok csoportjába tartozó “szépségvitamin”, a benne lévő kén pedig biztosítja a haj csillogását és sűrűségét, egyben a bőr puhaságát.

Csökkenti a fogíny- és az orrvérzést. A málna puha, bő levű gyümölcs, a belőle készült szörp az év minden hónapjában értékes üdítő ital.

Éltető víz, lédús gyümölcs

Cseresznye, meggy (Prunus avium, Prunus cerasus). Jellemző és kitűnő aromájú, lédús, igen értékes tápanyagokat tartalmazó bogyós gyümölcsök. A bennük található anticián nevű anyag (növényi festék) serkenti a kötőszövet újraképződését. Óvja a kötőszövetet az enzimek okozta károsodástól, csökkenti a fogínysorvadást, segíti a testsúly csökkenését is.

Fiatalító hatása széppé teszi a bőrt. Az egyhetes cseresznyekúra szabályozza a bélműködést, elmulasztja a székrekedést, bizonyos mérgeket megköt a belekben.

Babáknak a friss gyümölcslevet vízzel hígítva, esetleg néhány csepp citromlével gazdagítva kínáljuk, így folyadékpótlásukról és egyben egészségmegőrzésükről is gondoskodhatunk. A nyáron elfogyasztott friss gyümölcs- és zöldséglevek nyirokcsomókra gyakorolt kedvező hatása a téli hónapokban a légutak fertőzéseire való hajlamot is csökkenti.

Kapcsolódó cikkeink:

  • A baba folyadékszükséglete
  • Vízmérgezés, kiszáradás – folyadékfogyasztás gyermekkorban
  • Vigyázz a vízre!
  • VI.évf./7.sz.

    Forrás: Baba Magazin