Baba

A gyümölcsöt, vagy a levét adjam?

A gyermekorvosok a csecsemők hozzátáplálásakor első választandó lehetőségként a gyümölcsleveket javasolják. Ennek célja nemcsak az új íz megismertetése, hanem a C-vitamin és a folyadék pótlása.
2003. November 15.

Bár a gyümölcslé-fogyasztásnak számtalan előnye van, bizonyos mennyiségi és minőségi határokon túl hátrányos is lehet. A nyári hónapokban az idénygyümölcsök présnedve könnyen előállítható, friss és egészséges ital (a készítési és tárolási előírásokról már többször szóltunk).

Egészséges babaital

Hazánkban is nő az üveges bébiitalok népszerűsége, amelyek összetétele az életkori sajátosságokat tükrözi, alkalmazása higiéniai szempontokból is megfelelő. Sokan azonban már a csecsemőket is a kereskedelemben forgalmazott dobozos és egyéb kiszerelésű gyümölcsitalokkal kínálják. Ezek az italok nem babatápláléknak készültek. Az igazi, minőségi gyümölcslé 100 százalékos gyümölcstartalmú.

Az úgynevezett gyümölcsitalok gyümölcstartalma jóval ez alatt van, emellett édesítőt, aromaanyagokat, néhány kiegészítőt, vitaminokat és ásványi sókat tartalmaznak. A gyümölcsitalok tehát jórészt vízből és szénhidrátokból állnak, finomak, de táplálkozási értékük nem egyenlő a friss gyümölcsnedvvel vagy a bébiételgyártók szigorúan ellenőrzött italaival.

A valódi gyümölcslé is jórészt vízből és szénhidrátból áll, a cukor összetevők aránya a gyümölcs fajtája szerint változik. Mindenesetre a szénhidráttartalom 11-16 g/ml között van, ami igen magas, ha összevetjük az anyatej szénhidrátmennyiségével, ami 7 g/100 ml. Kevés, nem számottevő fehérje is van a gyümölcslevekben, valamint ásványi anyagok (főként kálium, C- és A-vitamin).

A gyümölcslevekben nincs zsír és koleszterin, mennyisége és összetétele pedig befolyásolhatja a bél enzimműködését is. Bizonyos szénhidrát-összetevők (gyümölcscukor, azaz fruktóz és a szorbit) arra fogékony egyénekben nem szívódnak fel maradéktalanul, ezért panaszokat okoznak. Ez leginkább az alma- és körtelé fogyasztása esetén jelentkezik.

Egyébként 10 ml/ts/kg a gyümölcslé fogyasztása esetén a feldolgozás megfelelő. Ha a bevitel több, a nem felszívódott szénhidrátokból a vastagbél-baktériumok gázokat és zsírsavakat képeznek, amelyek puffadást, gázosságot, hasi fájdalmat, krónikus hasmenést és következményes gyarapodási zavart is előidézhetnek.

Naponta többször

Gyümölcslevet 5-6 hónapos kor alatt ne adjunk a babáknak, ne helyettesítsük az anyatejet vagy az anyatejpótló tápszert. Csecsemőkorban 6 hónapos kor felett napi l adag gyümölcspép, és nem több mint napi 1-2 deciliter gyümölcslé fogyasztása javasolt. Lehetőség szerint ne kínáljuk a gyümölcslevet cumisüvegben (inkább pohárkában), amit aztán a gyermek egész nap igény szerint iszogat.

Bátorítsuk a gyermekeket gyümölcs vagy – püré fogyasztására. A gyümölcslé higiénés minőségére pedig fordítsunk fokozott figyelmet. Hasmenéskor, súlyfejlődési zavarnál (alul- vagy túltápláltságban) számítsuk ki a javasolt mennyiséget, és határozzuk meg az ajánlott fajtát.

Ezek is hasznosak lesznek:

Gyümölcskoktél gyerekeknek

Csecsemő hozzátáplálása: a startvonalon 6 hónaposan

Egyen meggyet

V.évf./10.sz.

Forrás: Baba Magazin