Kisgyerek

Évszakok kincsei

Ha idénygyümölcsöket, -zöldségeket fogyasztunk, gazdagabb és változatosabb étrendet állíthatunk elő belőlük, amik a család legkisebb tagjait is kóstolásra csábíthatják.
2014. Szeptember 25.

Olcsóbbak

Az adott évszakban termő gyümölcsök és zöldségek gyakran olcsóbbak, mint külföldről behozott társaik. Biztosak lehetünk abban, hogy saját ütemükben értek meg és nem mesterségesen segítették a növekedésben. A hipermarketek világában, vásárlóként, sokszor észre sem vesszük mennyivel drágábbak a szezonon kívüli gyümölcsök és mennyivel jobb íze van az epernek nyáron, mint az év többi szakában becsomagolva és tartósítva. Ha megpróbálunk tudatosabban figyelni az adott évszak terményeire és főként azokat vásárolni, kevesebb lesz a kiadásunk és ízletes, egészséges ételeket ehetünk.

Természetesebbek

Az idénygyümölcsök és zöldségek természetesen tudnak fejlődni a termőföldeken, anélkül, hogy drága üvegházakban nevelnék őket vagy különböző vegyszerekkel serkentenék őket az érésre. Ha piacra megyünk vásárolni, akkor támogathatjuk a hazai termelőket és velük együtt a hazai gazdaságot. A termelők akkor szedik vagy aratják le a terményeket, ha beértek, ezzel szemben a külföldről behozott élelmiszerek a korai leszedés miatt sokat veszítenek ízükből, tápértékükből. Ha a helyi piacokon vagy közvetlenül a termelőtől vásárolunk a gazdaság mellett a környezetet is támogatjuk, mivel nincs szükség kamionra vagy más szállítójárműre, ami behozza külföldről és biztosak lehetünk abban, hogy ólom és egyéb szennyezettség nélküli étel kerül családunk tányérjára.

Szezonális gyorstalpaló

Melyik hónapban mit fogyasszunk?

Január: Gabonák, olajos magvak, savanyúságok, lekvárok, befőttek, szörpök, aszalványok, alma, birsalma és körte, burgonya, cékla, cikória, csicsóka, édeskáposzta, fekete retek, fokhagyma, kelkáposzta, kökény, körte, lilahagyma, lilakáposzta, naspolya, pasztinák, petrezselyemgyökér, póréhagyma, sárgarépa, sütőtök, vöröshagyma, zellergumó, konyhában nevelt friss vagy szárított fűszernövények, csíráztatott magvak, hajtások (petrezselyem, hagyma).

Február: Gabonák, olajos magvak, savanyúságok, lekvárok, befőttek, szörpök, aszalványok, alma, burgonya, cékla, csicsóka, édeskáposzta, fekete retek, fokhagyma, kelkáposzta, kökény, körte, lilahagyma, lilakáposzta, naspolya, pasztinák, petrezselyemgyökér, póréhagyma, sárgarépa, vöröshagyma, zellergumó, konyhában nevelt friss vagy szárított fűszernövények, csíráztatott magvak, hajtások (petrezselyem, hagyma), vadon termő korai hajtások.

Március: Gabonák, olajos magvak, savanyúságok, lekvárok, befőttek, szörpök, aszalványok, alma, burgonya, cékla, édeskáposzta, fekete retek, fokhagyma, petrezselyemgyökér, sárgarépa, vöröshagyma, zellergumó, konyhában nevelt friss vagy szárított fűszernövények, csíráztatott magvak, hajtások (petrezselyem, hagyma), vadon termő korai hajtások.

Április: Gabonák, olajos magvak, alma, burgonya, endívia, fejes saláta, hónapos retek, karalábé, kínai kel, bordáskel, mizuna, petrezselyemzöld, vörös cikória, lestyán, madársaláta, rukola, vöröshagyma, spenót, zöldborsó, konyhában nevelt friss vagy szárított fűszernövények, vadon termő növények.

Május: endívia, fejes saláta, hónapos retek, karalábé, kínai kel, bordáskel, mizuna, petrezselyemzöld, vörös cikória, lestyán, madársaláta, rukola, vöröshagyma, spenót, zöldborsó, újburgonya, új cékla, brokkoli, cukorsüveg saláta, cseresznye, csicsóka, egres, édeskáposzta, új feketeretek, fekete ribizli, új fokhagyma, földieper (szamóca), gumós kömény, jégsaláta, kapor, karfiol, kelkáposzta, körömvirág, lilahagyma, málna, mángold, meggy, rebarbara, ribizli, új sárgarépa, snidling, spárga, újhagyma, vöröshagyma, gabonák, olajos magvak.

Június: nyári alma, bazsalikom, borsikafű, citromfű, endívia, fejes saláta, hónapos retek, karalábé, kínai kel, bordáskel, mizuna, petrezselyemzöld, vörös cikória, lestyán, madársaláta, rukola, vöröshagyma, spenót, zöldborsó, újburgonya, új cékla, brokkoli, cukorsüveg saláta, cseresznye, csicsóka, egres, édeskáposzta, feketeretek, kakukkfű, fokhagyma, földieper (szamóca), gumós kömény, jégsaláta, koriander, levendula, majoranna, menta, oreganó (szurokfű), paradicsom, rozmaring, lilakáposzta, kapor, karfiol, kelkáposzta, körömvirág, lilahagyma, sóska, málna, mángold, meggy, rebarbara, ribizli, új sárgarépa, snidling, tarlórépa, uborka, újhagyma, zöldbab, zsálya, vöröshagyma.

Július: nyári alma, bazsalikom, áfonya, borsikafű, citomfű, endívia, fejes saláta, karalábé, pasztinák, patiszon, petrezselyemzöld, petrezselyemgyökér, vörös cikória, lestyán, körte, sárgabarack, sárgadinnye, vöröshagyma, szárzeller, zellergumó, szilva, burgonya, új cékla, cukkíni, csemege kukorica, csicsóka, faeper (fekete és fehér eper), édeskáposzta, feketeretek, kakukkfű, fokhagyma, fodroskel, főzőtök, füge, görögdinnye, gumós kömény, jégsaláta, koriander, levendula, majoranna, nektarin, őszibarack, padlizsán, menta, oreganó (szurokfű), paradicsom, rozmaring, lilakáposzta, kapor, karfiol, kelkáposzta, körömvirág, lilahagyma, mángold, sárgarépa, snidling, tarlórépa, uborka, újhagyma, zöldbab, zsálya, vöröshagyma, zöldpaprika, gabonák.

Augusztus: nyári alma, bazsalikom, áfonya, borsikafű, citomfű, endívia, fejes saláta, karalábé, pasztinák, patiszon, petrezselyemzöld, petrezselyemgyökér, póréhagyma, vörös cikória, lestyán, körte, sárgabarack, sárgadinnye, szőlő, vöröshagyma, szárzeller, zellergumó, szilva, burgonya, cékla, cukkíni, csemege kukorica, csicsóka, édeskáposzta, feketeretek, kakukkfű, szeder, fokhagyma, fodroskel, főzőtök, füge, görögdinnye, gumós kömény, jégsaláta, koriander, levendula, majoranna, nektarin, őszibarack, ringló, padlizsán, menta, oreganó (szurokfű), paradicsom, rozmaring, lilakáposzta, kapor, karfiol, kelkáposzta, körömvirág, lilahagyma, mángold, új sárgarépa, snidling, tarlórépa, uborka, újhagyma, zöldbab, zsálya, vöröshagyma, zöldpaprika, sütőtök, gabonák.

Szeptember: alma, bazsalikom, áfonya, borsikafű, citromfű, endívia, fejes saláta, karalábé, pasztinák, patiszon, petrezselyemzöld, petrezselyemgyökér, póréhagyma, vörös cikória, lestyán, körte, szőlő, vöröshagyma, szárzeller, zellergumó, szilva, burgonya, új cékla, cukkíni, csemege kukorica, csicsóka, édeskáposzta, feketeretek, kakukkfű, szeder, fokhagyma, fodroskel, főzőtök, füge, gesztenye, gumós kömény, jégsaláta, koriander, levendula, majoranna, mizuna, bordás kel, rukola, őszibarack, ringló, padlizsán, menta, oreganó (szurokfű), paradicsom, rozmaring, lilakáposzta, kapor, karfiol, kelkáposzta, körömvirág, lilahagyma, mángold, sárgarépa, snidling, tarlórépa, uborka, újhagyma, zöldbab, zsálya, vöröshagyma, zöldpaprika, sütőtök, birsalma és körte, berkenye, brokkoli, cukorsüveg saláta, kelbimbó, kínai kel, madársaláta, spenót, gabonák.

Október: alma, bazsalikom, cikória, borsikafű, citromfű, endívia, fejes saláta, karalábé, pasztinák, patiszon, petrezselyemzöld, petrezselyemgyökér, póréhagyma, vörös kel, lestyán, körte, szőlő, vöröshagyma, szárzeller, zellergumó, burgonya, új cékla, cukkini, csemege kukorica, csicsóka, édeskáposzta, feketeretek, kakukkfű, fokhagyma, fodroskel, főzőtök, füge, gesztenye, gumós kömény, jégsaláta, koriander, levendula, majoranna, mizuna, pak choi, rukola, hónapos retek, padlizsán, menta, oreganó (szurokfű), paradicsom, rozmaring, lilakáposzta, kapor, karfiol, kelkáposzta, körömvirág, lilahagyma, mángold, sárgarépa, snidling, tarlórépa, uborka, újhagyma, zöldbab, zsálya, vöröshagyma, zöldpaprika, sütőtök, birsalma és körte, berkenye, brokkoli, cukorsüveg saláta, kelbimbó, kínai kel, madársaláta, spenót, zöldborsó, gabonák.

November: gabonák , olajos magvak, alma, cikória, citomfű, endívia, fejes saláta, karalábé, pasztinák, petrezselyemzöld, petrezselyemgyökér, póréhagyma, radiccio, körte, vöröshagyma, szárzeller, zellergumó, burgonya, cékla, csicsóka, édeskáposzta, feketeretek, kakukkfű, fokhagyma, fodroskel, főzőtök, gesztenye, gumós kömény, koriander, pak choi, rukola, oreganó (szurokfű), rozmaring, lilakáposzta, kelkáposzta, lilahagyma, mángold, sárgarépa, snidling, tarlórépa, zsálya, vöröshagyma, zöldpaprika, sütőtök, birsalma és körte, berkenye, brokkoli, cukorsüveg saláta, kelbimbó, kínai kel, madársaláta, spenót.

December: gabonák , olajos magvak, savanyúságok, lekvárok, befőttek, szörpök, aszalványok, alma, cikória, endívia, fejes saláta, karalábé, pasztinák, petrezselyemgyökér, póréhagyma, körte, vöröshagyma, szárzeller, zellergumó, burgonya, cékla, csicsóka, édeskáposzta, fekete retek, fokhagyma, főzőtök, gesztenye, kökény, lilakáposzta, kelkáposzta, lilahagyma, sárgarépa, vöröshagyma, sütőtök, birsalma és körte, kelbimbó, madársaláta, konyhában nevelt friss vagy szárított fűszernövények, csíráztatott magvak, hajtások (petrezselyem, hagyma).

Sütőtökös-pórés krumplileves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg sütőtök felkockázva (pucolt mennyiség)
  • 30 dkg krumpli felkockázva
  • 1 szál póréhagyma
  • 1,5 liter hús- vagy zöldségleves
  • só, bors
  • extra szűz olívaolaj
  • 1 tk. szárított majoránna
  • 2-3 zsályalevél
  • parmezán sajt és pirított fehér kenyér a tálaláshoz

A felkarikázott póréhagymát olajon kicsit pirítsuk meg, majd öntsük fel a hús- vagy zöldséglevessel. Adjuk hozzá a felkockázott tököt, a krumplit. Sózzuk, borsozzuk, majoránnával és az aprított zsályalevéllel ízesítsük. Főzzük 35 percet, amíg a tök és a krumpli megfő. A kenyeret teflonserpenyőben, nagy lángon, minimális olajon pirítsuk meg. A levest reszelt parmezánnal és pirított kenyérrel tálaljuk.