Kisgyerek

A gyümölcscukor a ludas

A hasfájást a cukor is okozhatja, diagnózis után jöjjön a diéta! A gyermek gasztroenterológus válaszol.
2012. Szeptember 18.

A fruktóz-, vagyis gyümölcscukor-intoleranciával kapcsolatban szeretnék felvilágosítást kapni, ugyanis hároméves kisfiam hasfájásával és hígabb székleteivel kapcsolatban állapította ezt meg a gasztroenterológus. Mit ehet a gyerek, hol lehet információt szerezni erről a betegségről?Kiszel Jánosné, e-mail

A fruktózintolerancia a gyümölcscukor lebontási zavara. Ez lehet átmeneti, felszívódási zavarral nem járó enyhébb forma, vagy súlyosabb, veleszületett baj (ami nagyon ritkán előforduló, örökletes betegség). Valójában az utóbbit hívják fruktózintoleranciának, ami biztosan nincs a gyerekének – ezt az első elfogyasztott gyümölcs (fruktóz) váltja ki, rendszerint a gyerek hat hónapos korában, nagyon súlyos hasfájással, alacsony vércukorszinttel, kórházi ápolással jár. Kisfiának enyhébb, átmeneti fruktózlebontási zavara lehet, ezt fruktózmalabszorpciónak nevezzük, amikor is a beteg szervezete nem teljesen tudja lebontani a gyümölcscukrot.

A fruktózt hasító enzim elégtelen működése következtében a cukorkomponens a vékonybélben nem tud lebomlani, ami haspuffadást, hasmenést, hasfájást okozhat, mint az ön kisfiánál is. A fruktózlebontási zavar hidrogénkilégzési teszttel igazolható. A diétáról a területileg illetékes kórház dietetikusától kérjen információt, emellett interneten a dietetikuslap.hu honlap nyújt szakszerű segítséget a témával kapcsolatban – mondja dr. Veres Gábor gyermekgyógyász, gasztroenterológus.

Kapcsolódó cikkek:

  • Még kevesebb cukrot érdemes adni a gyereknek
  • Nagy cukorkalauz – mit adjunk a gyerekeknek?
  • Több cukor van a müzlikben, mint a kólában?
  • Gyümölcsöt vagy a levét?
  • Hozzátáplálási kisokos