Baba

Mivel itassuk a babát, kisgyereket?

A hozzátáplálás kezdetekor felmerül az a kérdés is, mit adhatunk inni az anyatejen, tápszeren kívül a babának, majd a későbbi évek során mit ajánlott fogyasztania a kisgyereknek.
2020. December 08.
Mivel itassuk a babát, kisgyereket? (fotó: Getty Images)

Az alapvető folyadék: a víz

Igény szerinti szoptatás esetén nincs szükség rá, hogy az anyatejen kívül vizet is kapjon a baba az első fél évben. A legújabb szakmai ajánlás szerint a 6 hónapos kortól, a hozzátáplálás megkezdésével az étkezések mellé érdemes tiszta ivóvizet adni a babának, naponta nagyjából 120-180 ml-t. 1-3 éves kor között az ajánlott napi mennyiség 240-960 ml, míg 4-5 évesen nagyjából 360-1200 ml javasolt, a tejfogyasztás függvényében.

Mennyi tejet ihat a gyermek?

Az ivóvíz mellett ajánlott pasztörizált tehéntejet is fogyasztani, melyet 1 éves kortól lehet adni a babának. Az 1-2 éves gyermekeknek teljes, nem pedig zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tej javasolt, naponta maximum 480 ml mennyiségben. 2 éves kortól már zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tejet is ihat a gyermek: 2-3 éves kor között naponta maximum 480 ml, 4-5 éves kor között pedig maximum 600 ml fogyasztása javasolt.A növényi tejhelyettesítő italok fogyasztása nem ajánlott 1 éves kor alatt, és 1-5 éves kor között is azt tanácsolják, hogy csak az orvos javaslatára, speciális étrend esetén kapjon ezekből a gyermek.

Gyümölcsléből hozzáadott cukor nélkülit, 100%-ost

Hozzáadott cukor nélküli, 100%-os, lehetőleg frissen préselt gyümölcslevet is lehet adni a gyereknek, ha elmúlt 1 éves. 1-3 éves kor között naponta maximum 120 ml, míg 4-5 éves kor között maximum 180 ml fogyasztható ezekből az italokból. De ekkor is ajánlott a vízzel hígítás.

A gyümölcslevek helyett célszerűbb gyümölcsökkel kínálni a gyermeket, de ha mégis kap ilyen italokból, érdemes akkor is minél később megismertetni ezekkel, és a napi maximum mennyiséget is betartani, mert a gyakori, rendszeres gyümölcslé-fogyasztás a fogszuvasodás és hasfájás kockázatát is növelheti. A gyümölcsleveket célszerű inkább az étkezésekkor, nem pedig nassolnivalóként kínálni a gyermeknek.

Mit célszerű kerülni?

Cukros, illetve alacsony kalóriatartalmú édesítőszert tartalmazó italokat, szénsavas üdítőket, cukros tejitalokat, kakaót nem ajánlott adni a gyereknek, akárcsak koffeines italokat (kólát) sem.Forrás:

healthydrinkshealthykids