Gyerek

Nyári napsütés: szeressük vagy sem?

Végre itt a nyár, a gyerekeknek lehet egész nap a levegőn lenni, a játszótéren mókázni, vagy a vízben pancsolni. De hogyan lehetünk szülőként nyugodtak, ha folyamatosan a Nap káros hatásáról hallunk?
2014. Június 20.

Nyáron az a jó, hogy szinte reggeltől estig süt a Nap. A napozás, a napfény hatására alakul ki testünkben a D-vitamin, ami nagyon fontos a szervezetünk számára, és hatásos védelmet jelent sok betegség kialakulásával szemben. Ha azonban nem védekezünk megfelelően, és a gyermekünket túl hosszú ideig hagyjuk játszani a napon, vagy nem használunk fényvédő krémet, a leégett bőrt kell gyógyítanunk hosszú napokon keresztül. A Nap a barátunk és ellenségünk is lehet, rengeteg pozitív hatása mellett problémákat is okozhat, ha nem védekezünk megfelelően.

Okosan a Nap szúró sugarai ellen

Elég csak pár apró dologra odafigyelnünk, és nem okoznak többet fejfájást a nap káros sugarai. Először is kezdjük az öltözködéssel! A nyári napokon viseljen a gyermekünk lehetőleg világos színű, laza és könnyű ruházatot, mely a bőrből a lehető legtöbbet elfedi. A pamut és a lenvászon anyag erre a legmegfelelőbb. Természetesen nem szabad elfeledkeznünk a sapkáról és napszemüvegről sem! Persze a kánikulában nem elvárható, hogy minél több ruha fedje a testüket, ilyenkor kell mindenképpen fényvédő krémet használnunk.

A rossz hírünk az, hogy ezen a terméken jobb, ha nem spórolunk, és a minőségi árut választjuk. Olyan krémet emeljünk le a drogéria polcáról, aminek a flakonján fel van tüntetve, hogy ténylegesen véd az UVB/UVA sugárzástól, és ezenkívül víz- és homokálló. Ha a nap nagy részét a szabadban töltitek, kenjétek be alaposan magatokat és a lurkókat is fényvédő krémmel, strandon a fürdések után ismételjétek meg a krémezést.

Azt ajánljuk, hogy a leghatásosabb, ha behúzódtok az árnyékba, és délidőben – 11és 15 óra között – árnyas helyen tartózkodtok, hiszen ilyenkor a legerősebb a sugárzás. Az árnyékban is használjatok krémet, nem árt óvatosnak lenni. Ha mégis leégett a gyermek bőre, rakjatok rá hideg vizes borogatást, és utána kenjétek be aloe vera tartalmú hűsítő krémmel.

Szeressük – ne szeressük?

Sokan tartanak a naptól, és tényleg nem árt tudni, hogy az ultraviola sugárzás, ha nem védekeztek ellene megfelelően, nem csak leégést okozhat. Az intenzív sugárzás behatol a bőrbe, s ha túl sokáig ér, károsíthatja a sejteket is. Következményeként a bőr idő előtt öregszik, és a legrosszabb esetben akár bőrrák is kialakulhat. A túlzásba vitt napozás irritálja a szemet, és akár napszúráshoz, vagy hőgutához vezethet. Ugyanakkor az életadó Nap, ahogy a magyar szólás tartja, testi, lelki és szellemi értelemben egyaránt mindenek forrása.

Nélküle nem létezne élet. A napfény fokozza a bőrlégzést, ezzel segíti a szervezet méregtelenítését. A napfürdő jó hatással van a gyógyuló sebekre, gyorsítja a regenerációt. A napfény hatására a bőrben D-vitamin keletkezik, mely az anyagcserében és a csontfejlődésben is komoly szerepet játszik. A napfény javítja a vérkeringést, a szívműködést. A napfényes hónapokban gyorsabban nőnek a gyerekek. Mindezeken kívül a napsütés derűssé tesz, oldja a szorongásokat, csökkenti a félelmeket, a depressziót.

Gyermekeink védelme a káros sugaraktól – szájbarágó

Még egyszer összefoglaljuk, mire is kell leginkább odafigyelnetek a nyári napokon. A gyermekeknél a fényvédő krémet időről időre újra kell alkalmazni, hiszen a napsugárzás, a víz, törölközés és a homok hatására a fényvédelem mértéke csökken. Legyen a gyereken valami könnyű sapka vagy kendő, nem árt, ha a tarkóját is védi az erős naptól. Ha megtehetjük, öltöztessük a gyerkőcöt UV-védő ruhába.

Ezek a ruhák garantáltan megvédik a kicsiket a káros sugárzástól, miközben nem gátolják a mozgásban, gyorsan száradnak, kényelmesek és csinosak is. És persze a külső védelem mellett ne feledkezzünk el a belső folyadékpótlásról sem. A nagy melegben a kicsik hamar kiszáradhatnak, így figyeljünk arra, hogy eleget igyanak ezekben a meleg napokon.

Mi-mit jelent a napvédő krémeken?

SPF – Sun Protection Factor szó rövidítése, azaz a fényvédőfaktorra utal.

Az UVA- faktor az UV A- sugárzás elleni védelem erősségét jelenti. A fényvédőfaktor melletti szám mutatja, hogy hányszor több időt tölthetünk a napon leégés nélkül a naptej használatával. (Ha például a fényvédő krém nélkül a 3 perc alatt leégünk a tűző napon, akkor egy 10 faktoros napvédő krémmel ez az idő 10×3 percre tolódik ki). Ez persze csupán a felnőttekre igaz, a gyermekek bőrszínüktől függetlenül a legveszélyeztetettebb típusba tartoznak, számukra kifejezetten ajánlott a 40 és afölötti faktorszámú fényvédők!

Ezek is érdekelhetnek:

  • 8 tipp a biztonságos napozásért
  • Így nyaralj otthon!
  • Komoly veszélyt rejt a tengerparti homokozás
  • Fényvédelem a kicsiknél