Baba

Gyakori hibák, amiket elkövethetünk a baba altatásakor

Néhány gyakori hiba a baba altatása kapcsán, és a megoldásuk.
2022. Október 16.
alvó baba
Gyakori hibák a baba altatása kapcsán.

Nem kell túl sokáig ébren tartani

Az újszülötteknek sok alvásra van szükségük az egészséges növekedéshez (akár 14-17 órát is végigaludhatnak). Nagyjából 30-40 perc az időmennyiség, amíg az egyes alvások között ébren vannak, de egyes babák ébren lehetnek egy órát is. Még abban az esetben is, ha úgy tűnik, hogy a baba örül annak, hogy huzamosabb ideig ébren van, mint vártad volna, érdemes akkor is gyakran letenni aludni. Ellenkező esetben a baba túl fáradt lehet, ami megzavarhatja az alvását, nehezebben tud elaludni.

Nem kell ébren tartani nap közben

A baba napközbeni ébren tartása sem segíti azt, hogy jól aludjon éjszaka. A fáradt babának nehezebb az elalvás, így a „fáradt baba jól alszik” elmélet nem működik.

Figyeld a baba álmosságának jeleit, mint például a szem dörzsölése, az ásítás, a lelassult aktivitás, a nyugtalanság, az emberek és a játékok iránti érdeklődés elvesztése, stb., és tedd le ilyenkor aludni.

Segítsd az esti elalvását

Az újszülött babáknál még nem működik a cirkadián ritmus, a szervezet belső órája, amely szabályozza az alvási és ébrenléti ciklusokat. Ennek a fejlődését azzal is segítheted, ha az esti altatásnál tompítod a fényeket, behúzod a sötétítőfüggönyt/leereszted a redőnyt, lehalkítod a hangforrásokat.

Ezzel szemben nappal érdemes kerülni, hogy teljesen elsötétített szobában altatod. Napközben tedd ki természetes fénynek, és ha lehet, minden nap vidd ki egy kicsit a levegőre, hogy ezzel is segítsd a cirkadián ritmus mögött álló hormonális szabályozást.

Legyen következetes az alvási rutin

Ha minden este másképp zajlik az altatás előtt, az is megnehezítheti a baba számára az elalvást. Érdemes következetes esti rutint kialakítani, ami jelzi a baba számára, hogy ideje felkészülnie a lefekvésre. Ebbe beletartozhat például a mosdatás/fürdetés, az alvós ruhába öltöztetés, a fények és hangok tompítása, egy esti mese vagy egy altatódal – ami nektek kényelmes, amit szerettek. Emellett érdemes az esti altatás idejével kapcsolatban is következetesnek lenni.

Ügyelj a kiságy biztonságára

Az ajánlások szerint a baba életének legalább az első 6 hónapjában érdemes lehet megosztani vele a szobát, mert ez csökkentheti a bölcsőhalál (SIDS) kockázatát. A legbiztonságosabb az, ha saját kiságya van a babának, de ügyelni kell arra, hogy ebben ne legyenek párnák, takarók, játékok, plüssállatok, rácsvédő. A babát a hátán ajánlott altatni, szilárd, keményebb felületen, így egy nem túl puha matracon.

Próbálj aludni akkor, amikor a baba is alszik

Az első időszakban érdemes kihasználni minden lehetőséget az alvásra, amit csak tudtok. Aludj, amikor csak lehet, még ha nappal is van. A mosás, a takarítás későbbre is halasztható, az fontosabb, hogy kipihentebb legyél.

Nem érdemes más babákhoz hasonlítani

Minden baba más, másképp fejlődnek, és az alvási mintáik is mások. Vannak, akik hamarabb alusszák át az éjszakát, vannak, akik később, ezért sem érdemes a többi babához hasonlítani a gyermekedet.

Források: momjunction.com, thebump.com

Nyitókép forrása: Getty Images