Gyermekbetegségek

Ó-láb és iksz-láb a gyerekeknél: tünetek, okok és kezelés

Az ó-láb és iksz-láb olyan ortopédiai betegség, mely elsőre ijesztőnek tűnhet, azonban nem feltétlenül jelent kóros elváltozást. Mit tehetünk ellene?
2017. Április 24.

Mi az Ó-láb, iksz-láb?

Ó-láb (fiziológiás genu varum) esetén a térdek egymástól elfordulni látszanak, míg iksz-láb (genu valgum) esetén a térdek befelé fordulnak. Bár elsőre ijesztőnek tűnhet, az enyhe ó- vagy iksz-láb nem feltétlenül kóros, és többnyire nem csontrendszeri elváltozás áll a háttérben. A születéstől a felnőttkorig folyamatos a lábak növekedése és alakváltozása is, és a közben fellépő kisebb görbületek a fejlődés, növekedés során kiegyenlítődnek.

Az Ó-láb, iksz-láb tünetei

Születéskor legtöbbször enyhe ó-láb észlelhető, valószínűleg az anyaméhben fennálló kényszertartás következtében, de örökletes tényezők és D-vitamin-hiány is szerepet játszhat a kialakulásában. Ó-láb esetén az egyetlen tünet rendszerint a térdek alakja. A veleszületett ó-láb a csecsemőkoron át meg szokott maradni, később azonban, amikor a kisgyermek járni kezd, fokozatosan korrigálódik, általában a járás kezdetétől számított pár éven belül.

Az iksz-láb legtöbbször a járás megkezdése után alakul ki (kettő-négy éves korban). Ennek oka lehet a szalagok gyengesége, csontfejlődési zavar. Gyakran jár együtt a lábboltozat gyengeségével, a lúdtalppal. Ha gyermekednél valóban jelentékeny a görbeség, ortopédiai vizsgálat is szükséges lehet. Mindkét esetben igaz, hogy a rendellenességet fokozhatja az erre hajlamos gyermeknél a gyors súlygyarapodás és az elhízás.

Az Ó-láb, iksz-láb diagnózisa, kezelése

Az ó-láb többnyire magától vagy irányított gyógytornával korrigálódik, amint a kicsi járni kezd. Ha egy-két éves kor körül is jelentős a lábak görbülete, állhat a háttérben D-vitamin-hiány is, ami vérvétellel könnyen kiszűrhető, és fél-egy év alatt rendbe hozható.

Gyermekortopéd orvos dönti el, hogy szükség van-e az ó-láb esetén a kifelé dőlő sarok, iksz-lábnál a befelé dőlő sarok alátámasztására. Ha valóban szükség van rá, ezt egyénileg alakítják ki a cipő sarokrészének billentésével. Amennyiben krónikus térdfájdalmak, esetleg ismétlődő térdkalácsficam alakul ki, az orvos műtétet is javasolhat.

Az Ó-láb, iksz-láb megelőzése

A legtöbb, amit tehetsz, hogy követed a gyermek természetes mozgásfejlődését. Ne állítsd, ne járasd (akkor se, ha úgy tűnik, hogy beléd kapaszkodva szinte „alig várja”, hogy lépkedhessen), ne tedd holdkompba, rugós hintába vagy olyan játszóeszközbe, amely átveszi tőle a mozgás vagy a súlymegtartás szerepét. Tornáztasd, és törekedj az egészséges testmozgásra.

Hasznos információk

Először is ne aggódj, fogadd el természetesnek gyermeked lábainak görbeségét. Lábizomzatának erősítésére játsszatok lábboltozat-erősítő játékokat: ilyen a lábujjhegyen járás, a lábujjakkal való ceruzafogás, a zokni felszedése a lábujjak segítségével, de akár a papírra rajzolás lábujjakkal, valamint a természetes talajon (fűben, homokban, kavicson) való járás. Különösen figyelj oda gyermeked súlyára, a rendszeres testmozgására!

A cikk a Kismama magazin Gyermekbetegségek különszámában jelent meg.

A cikk elkészítésében nyújtott segítséget köszönjük dr. Kováts Dávid gyermeksebész szakorvosjelöltnek.

További cikkek a témában:

A születéskor észlelhető lábproblémák

7+1 tudnivaló az ideális babacipő kiválasztásához

Mozgásfejlődés az ortopédorvos szemével

Így tanul meg a gyerek járni

– Kell-e szupinált cipő az egészséges gyereklábra?