Kisgyerek

Az önállóság kezdete: így játszanak a háromévesek

Komoly változás a legtöbb hároméves életében, hogy közösségbe kerül. Rengeteg mindenben változik, alakul és fejlődik, beköszönt a szerepjáték időszaka, ami egészen kisiskolás korig meg is maradhat.
2023. Április 24.
szerepjátkoznak gyerekek otthon
Kép: Getty Images

Sorra vesszük a fejlődési mérföldköveket, amelyek meghatározóak abban, mit és hogyan szeretnek játszani a háromévesek.

Egy háromévesnek a világ kitárul: óvodába kerül, sok gyerek veszi körül mindennap. A legfontosabb kérdése a miért lesz. A sok „miért” legfontosabb célja pedig, hogy növelje a kisgyermek önbizalmát.

A háromévesek gondolkodásmódjára az egocentrizmus, az én-központúság jellemző, ami egyáltalán nem önzőséget jelent, hanem azt, hogy a kisgyerekek a világot a saját nézőpontjukból látják, saját magukra összpontosítanak. Kötődnek a külső világhoz, meg akarják ismerni azt – ezért is sok a miért kérdés -, de még mindig bizonytalanok abban, hogy ők hogyan is kapcsolódnak hozzá. Azt feltételezik, hogy mindenki úgy látja a világot, ahogy ők, azaz nehezen vagy egyáltalán nem tudják elképzelni más valaki nézőpontját.

A hároméves egyre ügyesebben mozog és egyre önállóbb is: képes dobni, elkapni, ugrani, magasra mászni létrán, mászókán, lépcsőn. Kevesebb gyakorlati támogatást igényelnek, nagyon fontos, hogy hagyjuk meg nekik a felfedezés örömét.

Egy kisóvodásnak a szabad játék a legfontosabb fejlesztés, ebbe beletartozik a világ felfedezése a mozgás által és a szerepjátékozás is. Fontos a fejlődésük szempontjából, hogy megtapasztalják a körülöttük lévő világot azzal, hogy saraznak, pocsolyába ugranak, kint vannak a szabadban télen-nyáron, átérzik az évszakok változása közötti ritmikus különbséget.

A szerepjátkozás nagy korszaka kezdődik meg a hároméveseknél: a fantázia, a kreativitás, képzelőerő, a szókincs, a társakhoz való kapcsolódás, a szociális képességek gyakorlásának fontos időszaka ez. Támogatja a szerepjátékot, ha a gyereket olyan játékok, eszközök veszik körül, amelyeket nem csupán egyféleképpen használhat, hanem maga dönthet arról, milyen funkciót is tölt be az adott eszköz, ilyenek a pallók, a kendők, a különféle kelmék, vagy egyszerű használati tárgyak is, mint például egy szék.

Az önállóság megnyilvánul abban is, hogy már egyedül szeretnének öltözni, vetkőzni, ruháikat kiválasztani. Hagyjuk, hogy próbálkozzanak a gombokkal, cipzárral is, hosszabb idő lesz ugyan, mintha mi csinálnánk meg helyettük, de nagyon sokat fejlődhetnek így. A választási lehetőség fontos megélése a kisgyereknek, de kettőnél több lehetőséget ne adjunk, mert az csak megnehezíti számára a döntést.

A háromévesek egyre ügyesebbek az egyensúlyozásra építő játékokban is: a futóbicikli szeretet még kitart, de megjelenik mellette a háromkerékű roller vagy a tricikli használata is. A korcsolyázás megtanulása is elkezdődhet, természetesen még csak kétélű korival.

A nagymozgások mellett a finommozgásaiban is egyre ügyesebb: nagyon szeretnek rajzolni, gyurmázni, sütni, gyöngyöt fűzni, körmöcskézni. Hagyjuk, hogy kísérletezzen, hogy megtapasztalja az alkotás örömét. Sok gyerek nagyon szereti kisóvodásként az építőkockát, a legót, a kirakósokat. És természetesen szívesen vesznek részt az otthoni teendőkben: a takarításban, zöldség pucolásban (igen, engedjük nyugodtan), a terítésben, felmosásban.

Tehát, amikre számíthatsz egy hároméves játék-repertoárjában:

  • Nagymozgások: mászás, egyensúlyozás, futás, dobás, hintázás, sarazás, homokozás,
  • Finommozgások: sütés, rajzolás, gyurmázás, gyöngyfűzés, gyurmázás
  • Szerepjátékok
  • Építőjátékok, puzzle
  • Háromkerekű roller, futóbicikli, tricikli, kétélű korcsolya

forrás: todaysparent.com