Terhesség

A fogantatás ideje befolyásolhatja a magzat agyfejlődését

Egy az American Journal of Epidemiology című lapban közzétett friss kutatás szerint a fogantatás ideje kihat a magzat agyi növekedésére.
2016. Augusztus 30.

A fogantatás ideje befolyásolhatja a magzat agyfejlődését

Így a télen megfogant gyermekek például gyakrabban küzdenek tanulási nehézségekkel, mivel az anya szervezetébe télen nem jut elegendő D-vitamin.

A szakemberek Jill Pell, a Glasgow Egyetem munkatársának közreműködésével több, mint 800 000 skóciai gyermek adatait nézték át, és megállapították, hogy a január és március között fogant gyermekek 9 százalékánál fordult el valamilyen tanulásbeli akadályoztatás, míg a július és szeptember között fogantak közül csak 7,6 százaléknál.

Az agy fejlődése szempontjából az első három hónap a legfontosabb, és mivel az Egyesült Királyságban az év első hónapjaiban alig van napsütés, ebben az időszakban nagyon kevés természetes D-vitaminhoz jut a kismamák szervezete, éppen ezért számukra – a születendő gyermekük érdekében – nélkülözhetetlen lenne, hogy valamilyen más formában – például étrend-kiegészítőkből – jussanak hozzá az elegendő mennyiségű D-vitaminhoz. A vitamint már rögtön a terhesség elején érdemes elkezdeni szedni, sőt a legjobb már akkor, amikor a pár még csak tervezi a gyermekvállalást.

Forrás: Medipress