Baba

A szoptatás alatt fogyasztott cukros italok befolyásolhatják a baba agyfejlődését

Köztudott, hogy a szoptatás időszakában kerülni kell az alkoholfogyasztást, egy tanulmány szerint azonban nincs ez másként a cukros italokkal sem.
2020. Október 27.
A szoptatás alatt fogyasztott cukros italok befolyásolhatják a baba agyfejlődését (fotó: Getty Images)

Az American Journal of Clinical Nutritionban megjelent tanulmánya arra hívja fel a figyelmet, káros lehet a baba agyfejlődésére, ha a szoptató anya cukros italokat fogyaszt.

A cukros italok az Egyesült Államokban – ahol a kutatás készült – annyira a mindennapi élet részét képezik, hogy az amerikai felnőttek több mint 50 százaléka naponta legalább egy adag magas cukor tartalmú italt iszik meg (egy adag hozzávetőlegesen 355ml – a szerk.). Ennél is megdöbbentőbb, hogy a napi bevitt kalória 10 százaléka ezekből a cukros italokból származik.

A kutatás rávilágít arra, hogy ez milyen hatással lehet a szoptatott újszülöttekre.

A tanulmány 88 olyan anyára terjedt ki, akik saját bevallásuk szerint napi 2,5 adag cukros italt fogyasztanak. A kutatók 24 hónap keresztül követték nyomon ezeknek az anyáknak a csecsemőit, és megállapították, hogy a csecsemők fejlődését hátrányosan befolyásolhatja az anyai fruktóz bevitele a korai szoptatás időszakában.

A szoptatás előnyei közismertek, de abban az esetben, ha az anya egészségtelenül él – alkoholt fogyaszt, dohányzik vagy túl sok cukor van az étrendjében – ezek az előnyök eltűnhetnek.

Michael Goran, PhD, a tanulmány társszerzője, a Dél-Kaliforniai Egyetem gyermekgyógyász professzora, a Los Angeles-i Gyermekkórház Saban Kutatóintézetének cukorbetegséggel és elhízással foglalkozó igazgatója elmondta, hogy “Nem igazán tudjuk, hogy egy anya étrendjében mennyi cukor jelentene biztonságos mennyiséget a csecsemő számára. Amit tudunk, az az, hogy a hozzáadott cukrok nem haladhatják meg a napi kalória 5-10% -át. Ezért a legjobb, ha minimalizáljuk a cukros italok fogyasztását.”

“Az újszülött első 1000 napjában az agya jelentős fejlődésen megy keresztül. Az anyatej által kapott túlzott mennyiségű cukor befolyással lesz erre a kezdeti időszakra” – mondta Barry Sears, PhD, kutató, a The Zone Diet című bestseller szerzője.

A túl sok cukor egyéb kockázatai

Természetesen nemcsak a csecsemőkre gyakorolhatnak kedvezőtlen hatást a cukros italok. “A túl sok cukorfogyasztás bizonyítottan növeli az elhízás, az anyagcsere- és szívbetegségek kockázatát” – mondja Deedra Franke, IBCLC, laktációs tanácsadó.Ezenkívül fennáll annak a kockázata is, hogy ezek a túl sok cukornak kitett csecsemők egész életükben túlságosan kötődni fognak az édes dolgok iránt: a Pediatrics folyóiratban megjelent 2014-es tanulmány megállapította, hogy jelentősen megnő a valószínűsége annak, hogy hat éves korukra napi szinten fogyasztanak cukros italokat.Éppen abban a korban, amikor a fejlődő gyereknek vízre van szüksége a hidratáláshoz és a megfelelő sejtműködéshez, tejre az erős csontok kialakulásához, de ezek helyett cukros italokat fogyasztanak. Így egész életen át tartó egészségügyi következményei lehetnek a cukros italok fogyasztásának.Szerencsére arról nincs szó, hogy a szoptató anyáknak teljesen le kéne mondaniuk egy-egy adag cukros italról, Goran úgy fogalmaz, hogy noha nem javasolják a szopató anyáknak az üdítők, magas cukor tartalmú gyümölcslevek, energiaitalok fogyasztását, de mérsékelt fogyasztása megengedett, leginkább házi szörp, szódával hígított szörp formájában.(Cikk forrása: verywellfamily.com)