Baba

“Az én babám még nem csinálja!” – mikor kezdj gyanakodni?

Érdemes ismerni a fejlődési táblázatot, de nem szabad kétségbe esni, ha lassabb a tempó.
2021. November 24.
"Az én babám még nem csinálja!" - mikor kezdj gyanakodni? (Fotó: Getty Images)
  • “Teljesen mindegy, hogy mit mikor csinál a gyermeked, minden baba tempója más, tehát mindenhogyan jó.”
  • “Fontos, hogy a megfelelő fejlődési szakaszokhoz a megfelelő időben érjen el, naptár szerint, különben baj van.”
  • “Minél előbb képes megcsinálni valamit, annál jobb.”

Gyakran halljuk ezeket az ellentmondó véleményeket, amelyek közös jellemzője az, hogy nem igazak. Mindegyikben vannak részigazságok, csak ebben a formában nem pontosak. Nem igaz az, hogy bármit bármikor csinálhat a babád, mert az rendben van, ahogyan az sem, hogy be kell tartania az “előírásokat”. Ilyen előírások nincsenek, ugyanakkor az egészséges fejlődésnek megvannak a maga mérföldkövei. Nem kell, hogy a baba mindent adott hónapra megcsináljon, de ha egy néhány hónapos intervallumon belül sem tud elsajátítani alapvető fejlődési feladatokat, az gondot jelezhet. Még ez sem biztos, hogy baj, de érdemes odafigyelni, és szakemberhez vinni, ha egy bizonyos dátumig nem áll készen meghatározó dolgokra. Ráadásul nem mindegy a mód és a sorrend sem. Vagyis legyünk türelmesek, de csak egy pontig. Nem kell aggódnunk, ha nem ő a “leggyorsabb” a kortársai között, de ha egyáltalán nem következik el valamelyik állomás, netán kimarad, akkor azért legyünk résen.

Az alábbi “menetrendet” lazán kell értelmezni, mi is inkább a végpontokat adtuk meg, csupán egyfajta iránymutatásként, hogy NAGYJÁBÓL mikor kell bekövetkeznie a dolgoknak. Rendkívül sok kutatási tapasztalat áll ezek mögött az adatok mögött, de természetesen még így is vannak kivételek. A sorrend viszont fontos, mert az agyi fejlődésben csak megfelelő módon épülhetnek egymásra az újabb és újabb lépések. Ám ha probléma van, akkor se ijedjünk meg, időben észrevéve még sok eltérés könnyen korrigálható.

Két hónapos korig

Hason fekve képes felemelni a fejét, átfordítani. Már lát színeket, figyeli az emberi arcot és rámosolyog. Különféle sírásfajtákkal kommunikál, napirendje kialakulóban van. A mozgást követi a tekintetével. Nyújtogatja a karjait, lábait, ujjait. Képes megmarkolni nagyobb dolgokat.

Három hónapos korig

Felismeri az arcod, nézegeti a kezét, képes az ujjaidba kapaszkodni. Hangokat ad ki, stabilan emeli a fejét, megtartja középen, háton fekve kezét a szájához emeli. A kisebb játékokat megtartja.

Négy hónapos korig

Szimmetrikusan támaszkodik az alkarján.

Öt hónapos korig

Képes a hátáról az oldalára fordulni mindét irányba, ha megtámasztod, kis ideig ülni is tud. Egyre több hangot ad ki, sikongat, gügyög. Aktívan mozgatja kezét és lábát, a fellógatott játékokat megérinti, a tárgyakat megfogja, nézegeti, szájához emeli.

Hat hónapos korig

Már jöhetnek az első fogak. Játék közben a tárgyakért nyúl, átteszi őket egyik kezéből a másikba. A hátáról a hasára fordul és vissza, akár már forogni is képes.

Hét hónapos korig

Már a hasáról a hátára is fordul mindkét irányba. Hason fekve a karjára támaszkodik, ha felemeled, igyekszik a talpával a földet érinteni.

Nyolc hónapos korig

Egyre több zajra lesz figyelmes, keresi a hang forrását.

Kilenc hónapos korig

Képes felvenni dolgokat a kezével. Váltott kézzel és lábbal kúszik, négykézláb állva hintázik, fenekét a magasba tolja.

Tíz hónapos korig

Önállóan ül, esetleg felhúzódzkodik. Egyre több szilárd ételt eszik.

Tizenegy hónapos korig

Nemcsak mászik, de kapaszkodva képes felállni is. Magától felül, feltérdel.

Egy éves korig

Megjelenhetnek az első szavak, első lépések – de ezekkel ráér akár még 18 hónapos koráig is!

Tizennyolc hónapos korig

Megtanul járni.