Baba

Hogyan játssz az újszülött babáddal?

Az újszülött babák még nem tudják megfogni a játékokat, és nem tudnak részt venni játékokban. Mégis, a tanulásához, fejlődéséhez, általános jólétéhez elengedhetetlen a játék.
2021. Január 30.
Hogyan játssz az újszülött babáddal? (Fotó: Getty Images)

Miért fontos a játék az újszülött babának?

A játék által az újszülött megismeri a körülötte lévő világot, és azt, miként tud vele kölcsönhatásba lépni. Az új élmények az újszülött agyfejlődésére is hatással vannak, a mozgását elősegítő játékok pedig erősítik izmait, illetve a nagy motoros és a finommotoros képességeit is fejlesztik.A játék segíti a beszédtanulást, az új szavak megértését, így amikor éppen csinálsz valamit, akkor is érdemes beszélned az újszülött babádhoz – elmondanod neki, éppen mi történik az ebéd főzése vagy a ruhák összehajtogatása közben.A közös játék segít abban is, hogy jobban megismerjétek egymást. A játék sok mindent elárul az újszülött személyiségéről, segíthet jobban megérteni, milyen karakterű baba ő. A kötelék, a bizalom is erősödik köztetek ilyenkor, és a játék ahhoz is hozzájárul, hogy a baba szeretve és biztonságban érezze magát.

Az újszülött baba számára a legjobb szórakozást a vele élő felnőttek társasága jelenti. Ezért amikor ébren van, legyen olyan helyen, ahol mindenki, akivel egy háztartásban él, tud egy kicsit “beszélgetni” vele. A különböző tevékenységeitek közben is legyen mindig veletek.A baba hordozása remek kilátást nyújt az ébren lévő kicsinek. A mozdulatok, a mozgás ritmusa is jótékonyan hat rá, a látottak és hallottak pedig nagyon érdekesek a számára.Fontos, hogy a baba sok “újdonságot” kapjon – ennek az egyik egyszerű módja, ha a kiságyát vagy a pihenőhelyét az egyik érdekes helyről a másikra mozgatod át. Eleinte a baba nem látja túl részletesen a távoli dolgokat, de az új árnyékok, a falra vetülő fény, a közeli tárgyak mind érdekesek lehetnek a számára.Az újszülöttel való játék nem is konkrétan a játékról szól, hanem a köztetek lévő interakcióról, a közös tevékenységekről. Minden, amire szükségetek van hozzá, az te és ő vagytok.

Néhány játékötlet a babával

  • Énekelj neki, beszélj hozzá, csiklandozd meg, számold az ujjacskáit, fújj a pocakjára – az újszülött babának ezek az egyszerűbb tevékenységek a legjobbak. Valószínűleg tetszeni fognak neki az olyan mondókák is, amik közben meg tudod érinteni.
  • Játssz a mimikáddal, vágj szórakoztató arcokat, mosolyogj, nevess, forgasd a szemed, öltsd ki a nyelved – a baba nagyon szereti figyelni az arcodat. Remek alkalom erre például a pelenkázás, az öltöztetés ideje.
  • Adj különböző tárgyakat a babának, hogy megtapogathassa ezeket: puha játékokat, csörgőket, könyveket különböző textúrájú oldalakkal. Ez is segít ismerkednie a világgal.
  • Kapjon különböző néznivalókat, nézőpontokat, kint, bent, a lakás különböző helyiségeiben. A pocakidő is jó alkalom rá, hogy más nézőpontból is megszemlélhesse a dolgokat, és ez az izmok fejlődését is segíti. A hason töltött idő alatt is figyelj mindig rá, alváshoz pedig a hátára fektesd.
  • Az újszülöttek szeretik a kontrasztos színeket, mintákat, ezért a játékok közül az ilyen mintázatú kártyák, kiságyforgók, könyvek érdekesek lehetnek a babád számára. De egy mennyezetre szerelt akasztóra is felfüggeszthetsz különböző izgalmas tárgyakat kiegészítésképpen, hogy mindig legyen mit néznie.
  • Próbálj olvasni a babádnak – ezt soha nem lehet túl korán kezdeni. A könyvet tartsd hozzá közel, mert az újszülöttek csupán 20-30 cm-re látnak el maguk előtt.

Fontos szempont, hogy ezek a tevékenységek, a játék legyen valóban szórakoztató, csak akkor játszatok, ha mindketten jól érzitek magatokat. Figyelj a baba jelzéseire, hiszen ha túl sok inger érte, ha túlterhelődött, akkor jobb abbahagyni az adott tevékenységet.Forrás:raisingchildren.net.aubabycenter.com