Baba

Ne ijedj meg, ha eleinte kancsalít a baba

Mi az oka annak, ha úgy látod, mintha kancsalítana a baba? Kell aggódnod emiatt? Mire kell figyelned?
2022. Szeptember 22.
kisbaba néz
Miért kancsalítanak az újszülöttek?

Az újszülötteknél jellemző lehet, hogy kancsalítanak a szemeikkel, de esetükben emiatt általában nem kell aggódni. Azonban ha idősebb korában is ezt tapasztalod, akkor valamilyen mögöttes probléma is előfordulhat.

Miért kancsalít az újszülött?

A babák szemei nem mozognak mindig tökéletes összhangban, ami teljesen normális újszülöttkorban. Csak gondoljunk bele abba, hogy kilenc hónapot töltenek a sötét anyaméhben, ahol nem tudják gyakorolni a látásuk fókuszálását.

Szerencsére ez valószínűleg nem kell, hogy okot adjon az aggodalomra, és néhány hónap alatt, ahogy a baba izmai fejlődnek és erősödnek, megtanul fókuszálni.

Az újszülött baba kancsalíthat mindkét szemével vagy csak eggyel, és a kancsalság lehet állandó vagy időszakos.

Előfordulhat néha, hogy a baba úgy születik, hogy a szemei belső sarkában extra bőrredők vannak, amik miatt kancsalíthat. Azonban ahogy a kisbaba növekszik, ezek a redők kezdenek eltűnni.

Nagyjából a baba 4 hónapos koráig ez a tünet megszűnik, ekkorra képesnek kell lennie arra, hogy a tárgyakra úgy fókuszáljon, hogy egyenesen néz azokra, és a szemei nem vándorolnak el kifelé vagy befelé. Ha ennél tovább fennállnak a tünetek, javasolt orvoshoz fordulni!

Ha a baba szemei nem kerülnek szinkronba

Ha a baba 3-4 hónapos korában a szemei még mindig kancsalítanak, nem tűnnek jobban összehangoltnak, javasolt lehet felkeresni egy gyermekszemészt.

Fontos a kancsalság (orvosi nevén strabismus) mielőbbi diagnosztizálása és kezelése, mert a babák és kisgyerekek rengeteget tanulnak a látásuk útján. Kezelés nélkül a kancsalság úgynevezett ”lusta szemhez” (amblyopia) vezethet, ami esetében a használatából adódóan tovább gyengül a szem.

A szemész a következő kezeléseket javasolhatja a gyermek kancsalsága esetén:

  • szemüveg – néha a speciális prizmás lencsés szemüveg korrigálhatja a kancsalságot
  • szemtapasz – ha a szemüveg nem korrigálja, akkor az orvos javasolhatja, hogy naponta néhány órán át viseljen a gyermek szemtapaszt, ami arra kényszeríti a szemet, hogy önállóan működjön, és segíti az izmok erősödését, és a fókuszálást
  • szemcsepp – létezik olyan szemcsepp, amely átmenetileg elhomályosítja az erősebb szem látását, és így a szemtapaszhoz hasonlóan működik
  • szemműtét – nagyon ritkán szükség lehet a szem izmainak műtéti kezelésére, ha más terápiák nem javítják a kancsalságot

Felhasznált források: verywellhealth.com, whattoexpect.com, healthline.com

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu