Terhesség

Genetikai vizsgálatok a terhesség alatt: mikor kötelező, mikor ajánlott?

Magyarországon az előírásoknak megfelelően három alkalommal nézi meg szülész-nőgyógyász a fejlődő magzatot. Melyek a kötelező vizsgálatok?
2018. Július 03.

A terhesség alatti ultrahangvizsgálatok célja a magzat és az anya egészségi állapotának követése. Az előírások szerint Magyarországon háromszor kötelező megnézni a fejlődő babát a terhesség alatt, azonban a “nulladik”, úgynevezett terhesség-megállapító UH is kiemelten fontos. Ma lehetőség van arra, hogy fájdalommentesen, veszélyek nélkül, pontos képet kapjunk a magzatról, és időben kiszűrjük a fejlődési rendellenességeket – mondja dr. Molnár László szülész-nőgyógyász, magzati genetikai ultrahang specialista.

Magyarországon az előírások szerint három alkalommal nézi meg szülész-nőgyógyász szakorvos a fejlődő magzatot, először a 12-13. héten, majd a terhesség 18-21. hetében, és a harmadik trimeszterben, a 29-32.hét környékén.

Lényegében ez a három vizsgálat a legfontosabb, hisz ezek eredményével tudjuk biztonságban a kismamát és a babát. Az első genetikai ultrahangot a köznyelvben Down-szűrésnek is hívják, de nem csak a Down-szindrómáról szól, ekkor végezhető el az első, csaknem teljes körű anatómiai vizsgálat, valamint a szív- és érrendszeri szűrés. A második trimeszteri ultrahang a 19-21. hét környékén a legrészletesebb anatómiai ultrahang: az ekkor esetlegesen felfedezett rendellenességek kapcsán van még idő olyan vizsgálatokra, amelyek cáfolhatják vagy alátámaszthatják azt a gyanút, amelyet az ultrahangon látni vélünk, illetve a későbbi kontrollok szempontjából is fontos. A harmadik, kicsit más jellegű ultrahang, a 28-31. hét környékén javasolt. Magzati állapot-diagnosztikának lenne helyes hívni, hiszen ott azt figyeljük, hogy a magzat a megfelelő ütemben fejlődik-e a méhen belül. Ez a vizsgálat hivatott arra, hogy észrevegye, ha a magzat esetleg lemarad a növekedésben – mondja Molnár doktor. A nőgyógyász szerint a terhesség megállapításának idején végzett “nulladik” ultrahangos vizsgálat a kismama gondozásba vétele szempontjából ugyancsak rendkívül fontos.

– A 6-8. hét környékén nézzük meg, a méhen belül van-e a terhesség, akkor derül ki az is, hogy hány babával találkozunk, illetve jó helyen tapadt-e meg az embrió, milyenek az életkilátásai. Azért fontos ezt a vizsgálatot komolyan venni, mert ha nem tudjuk pontosan, mikor fogant a baba, a 12-13. heti ultrahang lehetőségének kiszámítása is elcsúszhat, jóllehet annak szigorú időtartama nem véletlen.

Ha a kismama csak a menstruációja alapján számolja a terhességét, és azt vélelmezi, hogy a 12. hétben van, előfordulhat, hogy egy héttel nagyobb a babája és kicsúszik az időből. Az említett nulladik UH-nak a jelentősége abban áll tehát, hogy ha már léteznek a legmodernebb technikák, amelyek segítségévek képesek vagyunk igazolni, hogy a terhességi teszttel kimutatott terhesség él és méhen belül van, akkor abban is segítséget kapjunk, hogy az első, genetikailag fontos állomáson ugyancsak a legpontosabb információkat kaphassuk a magzat egészséges fejlődéséről. Mind a magzat, mind a kismama érdekében.”

Ezeken kívül is van lehetősége a kismamának megnézni a magzatot, hiszen ma már a babamozikra akár a családdal együtt is lehet érkezni.

A babamozis ultrahangok a 24. hét után ajánlottak, ekkor már van a babának olyan szép kis pofija, amit jól lehet látni a képernyőn. Ha úgy fekszik és megfelelő a pozíció, akkor el tudnak készülni a 3D-s képek, melyek aztán bekerülhetnek a családi albumba. Természetesen ezek az alkalmak sem csak a szórakozásról szólnak, ilyenkor is megnézi a szakorvos, hogy minden rendben van-e a babával.

Kapcsolódó cikkek:

Forrás: Endocare Intézet