Terhesség

Az apás szülés előnyei

Manapság sokkal több apa vesz részt a szülés folyamatában, mint ahányan nem. Vajon milyen előnyei vannak annak, ha az apa is bent van a szülőszobán?
2017. Május 20.

Az apás szülés előnyei

Magyarországon nem vezet nagyon rég múltra, hogy egyáltalán beengedik az apákat a szülőszobába. Leginkább az elmúlt kb. 20 év tapasztalataira támaszkodhatunk, ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen előnyökkel jár az, ha az apa is részt vesz a szülés, vajúdás folyamatában. Mielőtt azonban sorra vennénk az előnyöket, fontos megjegyezni, hogy az apás szülés lehetőség, nem kötelesség. Manapság is sokan vannak, akik nem szeretnék ha párjuk bent lenne a szülésen, vagy az apa nem szeretne bent lenni, vagy közösen nem élnének ezzel a lehetőséggel. Ezzel sincsen semmi baj, ezt a döntést közösen kell meghoznia a párnak és az lesz a legjobb választás, ahogyan nekik a legjobb.

Az apa támogató jelenléte meghatározó a vajúdás folyamatában. Érzelmi, lelki és fizikai síkon is, de ahhoz, hogy tényleg segítő tudjon lenni, nagyon lényeges, hogy ő is készüljön a szülésre. Erre ma már nem csak szakirodalmak állnak rendelkezésre, hanem a legtöbb kórházban szülésfelkészítő tanfolyamot is tartanak. (Otthonszülés esetén mindig is nagyon alapos és részletes szülésfelkészítő tanfolyam és beszélgetések segítették/segítik a párt.)

A támogató jelenlét akkor is igazán jelentős, ha az anya nem tud vagy nem szeretne dúlát segítségül hívni, hiszen az apa egyszerre a részese a vajúdásnak, és egyszerre kívül is helyezkedik azon, így adott esetben képes a vajúdó nő érdekeit képviselni (bár egy valódi segítő csapat esetében nem kell érdeket érvényesíteni).

A vajúdás folyamata alatt a nőknek fontos, hogy megértő, támogató, biztató körülmények és személyek vegyék körül, erre a legalkalmasabb személy az apa lehet. A pár kapcsolata optimális esetben van annyira mély és egymásra hangolt, hogy szavak nélkül is érzik egymást és akár különösebb instrukciók nélkül, önmagában a jelenléttel is képes az apa a támogatásra.

Akkor pedig, ha ugyan nem erre készülve császármetszéssel fejeződik be a szülés, az apa kerülhet először testi kontaktusba a babával (szőr kontaktus), ami nagyon fontos mind a babának, mind az apának. Vannak olyan kórházak is, ahol megengedik az apának, hogy a műtőbe is elkísérje az anyát.

Az hogy a későbbi apa-gyerek kapcsolat szempontjából számít-e, hogy az apa részese volt-e a szülésnek vagy sem, arra nincsenek adatok, felmérések. Azt talán mégis elmondhatjuk, hogy azok a férfiak, akik tudatosan készültek a gyermekük születésére nagy valószínűséggel életre szóló élményként tekintenek a szülésre és hamarabb bevonódnak mind érzelmileg, mind a hétköznapok szintjén a gyerekkel való együttlétbe.

A támogatás pont annyiféle lehet, ahány pár: van, aki azt igényli, hogy szavakban is biztassák, mások masszírozást, borogatást kérnek párjuktól és sokan vannak olyanok is, akik egyszerűen csak együtt szeretnék végigcsinálni és megélni a születés csodáját. Nincs recept és nincs jó vagy rossz forgatókönyv, minden párnak a saját döntése kell hogy legyen, hogy apás vagy anélküli legyen-e a szülés.

Kapcsolódó cikkeink apás szülés témában: