Terhesség

Így támogasd a párod a vajúdás alatt

Hogyan támogathatod partneredet a vajúdás alatt? Adunk néhány ötletet, amikre feltétlenül figyelj oda.
2017. December 22.
Így támogasd a párod vajúdás alatt

A vajúdás folyamatában nyilvánvalóan az anya (és a baba) a főszereplő, de jól tudjuk, hogy a támogató környezet milyen nagymértékben tudja segíteni a folyamatot. Különösen az apa jelenléte jelent biztonságot és támogatást az anyának.

Biztosíts kikapcsolódást

A vajúdás izgalmas és kemény munka, de ha a párod epidurális érzéstelenítéssel vajúdik, akkor a vajúdás kezdeti szakaszában kevesebb fizikai megterhelésnek van kitéve, ezért kevesebb fizikai támogatást is igényel. Ellenben a támogatás lelki oldalát nagyon is igényli: zenével, beszélgetéssel készülj erre az időszakra – tanácsolja Dr. phd. Sarah Kilpatrick, szülész-nőgyógyász professzor.

Legyél a szószólója

Ne várj arra, hogy a partnered jelezze, pontosan mire is van szüksége vajúdás közben. Beszéljétek át a szülési tervet már korábban. Kontrakciók alatt az apa sokszor jobban tudja az orvos felé jelezni az anya igényeit. Rugalmasnak is kell lenned, hiszen nem biztos, hogy mindenre előre gondoltatok, lehet, hogy változik a helyzet vajúdás alatt, ami új szülési tervet igényel. Senki sem akar császármetszést, de van úgy, hogy a dolgok nem a tervek szerint haladnak és a műtőben fejeződik be a szülés. Ilyen esetben neked kell a feleséged helyett is kérdezned és gondolkoznod – tanácsolja Lisa Castillo, a George Washington Egyetemi Kórház szülésznője.

Mutasd ki, mennyire támogatod

Cathleen Maiolatesi, nővér szerint a vajúdó nők pánikba eshetnek. Ilyenkor ki más, mint a partnere vezetheti vissza a pánikból. Amikor a kontrakciók intenzívvé válnak, próbáld nyugtatni, mondd neki, hogy jól csinálja és hogy mennyire szereted. Vannak nők, akik nem szeretik, ha ilyenkor hozzájuk érnek, míg mások igénylik a homloktörölgetést vagy a masszírozást.

Ne vedd magadra, ha valami sértőt mond a partnered

Vannak nők, akik vajúdás alatt élesen fogalmaznak, kiabálnak vagy sértő dolgokat mondanak a környezetüknek. Ezek azonban soha nem személyesen neked szólnak. Ha túlságosan megbántott, akkor inkább menj ki pár percre a szülőszobáról. Tudasd az orvossal, nővérrel, ha a feleséged vajúdása neked válik nehézzé, ne fojtsd magadba, inkább menj ki friss levegőt szívni vagy ülj le pár percre.

Legyél tapintatos

Sokan szeretnek filmezni vagy fényképezni szülés alatt. Nem biztos, hogy szerencsés dolog olyan pillanatokat is megörökíteni, amire a párod nem szeretne annyira emlékezni vagy nem jó neki újra átélnie ezeket a pillanatokat. Jó, ha előre megbeszélitek, hogy mit örökíts meg vagy vegyél föl. Mielőtt előveszed a kamerád, győződj meg arról, hogy ezzel nem zavarsz senkit: sem az orvost, sem a nővért, és legfőképpen a feleségedet.

Állj készen a nagy pillanatra

A vajúdás kemény órái után eljön a nagy pillanat, amikor a babátok megszületik. És itt jön a te nagy feladatod is: elvágni a köldökzsinórt. De ez nem kötelező! Ha nem szeretnéd te elvágni a köldökzsinórt, akkor nyugodtan mondj nemet. Azon se csodálkozz, ha téged is elárasztanak az érzelmek. Csodálatos érzés, ahogy megszületik erre a világra a kisbabád.

Attól, hogy a baba megszületett, még ne hagyd abba a törődést

Megszületett a kisbabátok, a feleséged megpihen, a babát ellátják, te hívod a rokonokat. De a támogatás itt nem ér véget: vigyél virágot a feleségednek, vegyél neki csokit, mondd neki, hogy mennyire szereted. “A férjem virágot hozott és egy scrabble-t – rengeteget scrabble-öztünk, amikor még jártunk. Annyira meghatódtam, hogy nem tudtam abbahagyni a sírást” – meséli Aimee Ellis.

(Cikk eredetije itt található.)

Kapcsolódó cikkeink apás szülés témában: