Terhesség

Ezzel a régi módszerrel 4 órával rövidebb lehet a szülés

Létezett egy különleges módszer az 1930-as években, amely jelentősen felgyorsította a szülést, és amely most újra a mindennapi kórházi gyakorlat részévé válhat.
2016. December 14.

Az ún. Foley-katétert nyolcvan évvel ezelőtt egy amerikai sebész találta ki. A hagyományos módszer a misoprostol nevű gyógyszerrel kiegészítve olcsó és egyszerű: egy luftballont helyeznek a méhbe, amelybe aztán sós oldatot pumpálnak, hogy segítsenek a szülőcsatorna megnyitásában, s ezzel a szülés megindulását imitálják.

A friss tanulmányok szerint ez a módszer éppúgy hatékony, mint a szintetikus oxitocin-injekció, csak épp kevesebb mellékhatással jár, cserébe viszont négy órával is képes megrövidíteni a vajúdási időszakot, ami jelentős különbség.

A University of Pennsylvania friss kutatása szerint a Foley-ballonnal és misoprostollal szülő nők 13,1 óra alatt szülték meg gyermeküket, míg csak a gyógyszerrel 17,6 óra alatt került sor minderre.

„Minden jel arra mutat, hogy a misoprostol-Foley kombináció jelentősen, legalább négy órával csökkenti a vajúdással töltött időt, ráadásul a mellékhatások is ritkábban” – fogalmaz a kutatást vezető Dr. Lisa Levine.

Kay Hardie bába szerint 20 évvel ezelőtt, mikor szülésznői tanulmányait befejezte, barbár beavatkozásnak tűnt a Foley-módszer, noha ma már látja, hogy egy igen hasznos, egyszerű, költséghatékony szülésgyorsító módszerről van szó.

Babaszoba:Magyarországon ballonos tágításként ismert, mint szülésindító eljárás, például a budapesti Szent István Kórházban alkalmazzák.

Forrás: Medipress