Terhesség

Téged is indítottak?

Nem mondja senki, hogy minden szülésindítás felesleges, sőt káros volna. De az egészen biztos, hogy ma az orvosok világszerte nagyon nagyvonalúan bánnak az oxitocin-infúzióval.
2011. Szeptember 04.

Persze erre mondhatná bárki: mit vagy úgy oda? A természetes szülés során is oxitocint termel a szervezet. Nem nagy ügy kicsit meglódítani, gyorsabban túl vagyunk a szülésen, mindenki mehet a dolgára. Ebben csak egy kicsi igazság van. Valóban oxitocin szabályozza a szülést természetes körülmények között is. Csakhogy egészen másként működik a kívülről adagolt és a szervezet által termelt oxitocin.

A saját oxitocinunk az agyra is hat (centrális oxitocin), míg az intravénásan adott oxitocin csak „környéki hatást” fejt ki, vagyis az izmokra hat, de az idegrendszerre, ezáltal az érzelmekre, a kötődésre nem. De van egy egyszerűbb bökkenő is. Az intravénás oxitocin a szülésre is másképpen hat, mint az, amit a saját testünk és a magzat teste termel.

1. A kívülről bevitt oxitocin szintje állandó, míg a saját oxitocinunk kis adagokban, hullámokban árasztja el a testet. Az intravénás oxitocin hatására a fájások erősebbek és hosszabbak lesznek, mint ami a magzat és a méhlepény szempontjából jól kezelhető. A magzat oxigénhiányos állapotba kerülhet.

2. A kívülről kapott oxitocin megfoszt a saját test által létrehozott fájdalomcsillapító anyagok hatásától. Természetes szülés esetén a testben felszabaduló oxitocin mellett endorfinok is felszabadulnak, ez csökkenti a fájdalomérzetet. Intravénás oxitocinadagolás esetén nem szabadul fel endorfin, ezért nagyobb a fájdalom.

3. Intravénás oxitocin adagolása esetén nem tágul hatékonyan a méhszáj. A magzati oxitocin hatékonyan segíti a méh összehúzódását, ezáltal a méhszáj tágulását. A kívülről adott oxitocin lassabban és kevésbé hatékonyan dolgozik, ezért ebből nagyobb adagra lesz szükség.

4. Elmarad a magzatkilökő reflex. Természetes szülés esetén egy belső oxitocinlöket hatására létrejön a magzatkilökő reflex a méh erőteljes összehúzódásával. A kívülről adott oxitocin hatására nem jön létre ilyen intenzív összehúzódás, így sok anyával „nyomatják” a babát. (Nyomjon nagyot, mintha kakilna!) Más esetben az orvos alkarjával könyököl az anya hasába, hogy az elmarad reflexet pótolják.

5. A szervezet által termelt oxitocin jelentősen hat az anya és a baba érzelmi állapotára, a kötődés kialakulására. Az intravénásan kapott oxitocin ezt nem segíti elő, sőt, a saját oxitocin hatását is csökkentheti. Az indított szülés fokozhatja a későbbi pszichés problémák megjelenésének esélyét.

A saját test által termelt oxitocin tehát sokkal hatékonyabb, és jobb hatással van a folyamatokra a szülés alatt, de később is. A saját és a baba oxitocintermelését mi magunk is elősegíthetjük: a szoptatás, simogatás, masszázs, örömteli együttlét mind stimulálja az oxitocintermelést.

Kövesd nyomon a babád fejlődését 1 hónapos kortól egészen 6 éves koráig. Mi jellemző az adott korosztályba tartozó gyerekekre, milyen fejlődési mérföldköveket érdemes ismerned? Tovább a Baba fejlődése szolgáltatásunkra >>

Kapcsolódó cikkeink:

  • Az oxitocin és az örömteli szülés
  • Hasznos vagy felesleges?
  • Mikor és miért indítják mesterségesen a szülést?