Baba

Ezért legyenek kettesben az apukák a babával

Az apukák már a fogantatástól kezdve hátrányban vannak?
2016. Július 04.

Ismeritek azt a képet, aminek az a lényege, hogy a gyermek – bármi baja is van – mindig az anyukáját hívja segítségül? Apát csak akkor, amikor az alábbi kérdést teszi fel: hol van anya?

Az édesapák és a kisbabák kapcsolatáról ír cikkében a Huffington Post szerzője, aki úgy véli, már a fogantatás pillanatától kezdve hátrányban vannak az apukák. Hiszen amint elkezd növekedni a magzat, már kialakul az anyukával egy speciális kapcsolat, kötődés. Az apukáknak pedig a próbálkozás jut, hogy már a terhesség alatt beszéljenek a kicsihez, de miután megszületik a kicsi, onnantól is nehéz a férfiak dolga. A csecsemők és a kisgyermekek számára ugyanis az anya a minden, hiszen ő biztosítja a kicsi számára az életet, ő szoptatja, nála érzi magát a gyermek biztonságban. És mindennek ellenére az apukák igenis nagyon fontos szerepet játszanak a gyermeknevelés során.

Egyes apukák azonban tényleg nehéz helyzetben vannak, hiszen vannak olyan nők, akik nem tudnak lemondani a “főszerepről”, arról, hogy kiengedjék a kezükből az irányítást és a férfi is előtérbe kerülhessen a gyermeknevelés során. A legjobb dolog, amit a nők tehetnek, az az, hogy időnként kicsit visszalépnek, és hagynak némi teret az édesapának is. Akár azon az áron is, hogy hagyják el a nők a házat egy kis időre. Ha ugyanis az anyuka nem liheg ott a gyermek és az apuka nyakában, sokkal több lehetőséget ad nekik arra, hogy játszanak, hogy megismerjék egymást, hogy az apa és a gyermek között kialakulhasson egy kötelék.

Néha persze előfordulhat az is, hogy noszogatni, bátorítani, ösztönözni kell az édesapát, hogy tegyenek lépéseket a szakadék áthidalására. Az, hogy ez nem mindig jön maguktól, még nem teszi a férfiakat rossz apává, csupán emberivé. A szerző, egy hölgy például őszintén leírja, hogy kifejezetten rossz anyának tartotta magát, amiért a terhessége során nem érezte, hogy szoros kapcsolat lenne közte és a születendő fia között. A szülés után viszont ez megfordult, sőt, sokkal erősebbnek érezte a kapcsolatukat, mint amit valaha el tudott volna képzelni. Szerinte az apukák is valami ilyesmin mehetnek át.

A gyermek számára pedig az a legfontosabb, hogy jól és biztonságban érezzék magukat – bármelyik szülővel is legyenek. És ehhez kell az, hogy az édesanya is partner legyen. Hogy tudja, mikor kell egy lépést hátrálnia, hogy az apuka és a kicsi kettesben is eltölthessenek némi időt. Hogy egymásra hangolódjanak, hogy kialakulhasson közöttük is az az utánozhatatlan, különleges kapcsolat, ami a családi életre is pozitív hatással van.

(Cikk forrása: huffpost.com)