Gyerek

Az apai vagy anyai nagyszülőkhöz kötődnek jobban a gyerekek?

Akár kimondjuk nyíltan, akár nem, a nagyszülők - különösképp a nagymamák - általában rivalizálnak egymással. Mutatjuk, kiknek jobbak az esélyei!
2024. Február 22.
unoka a nagyszüleivel

Az IfeFromm (azaz a Nemzetközi Erich Fromm Intézet) kutatási eredményei szerint az anyai nagyszülők, azon belül is a nagymamák viszik a pálmát, az esetek többségében (vagyis nem minden családban!) erőteljesebb a jelenlétük az unokák életében, akik emiatt amolyan második anyukájukként tekintenek rájuk.

Ahhoz, hogy ez így legyen, elengedhetetlenül fontos, hogy az édesanya jó kapcsolatot ápoljon a saját anyukájával, hiszen ha ez hiányzik, könnyen lehet, hogy az anyósával, azaz a gyermeke apai nagymamájával fűzi szorosabbra a szálakat

Megfigyelték, hogy ha ideális a viszony az anya és az anyai nagymama között, az idősebbektől kapott tanácsok közül is azokat szívlelik meg nagyobb eséllyel, amelyeket az édesanyjuktól kaptak, és nem azokat, amelyek az anyóstól érkeztek.

Ugyanez érvényesül akkor is, ha az unokára kell vigyázni: az elsőbbség szinte mindig az anyai nagyszülőké, akik ezzel a legkisebb családtagokban mélyebb nyomot hagyhatnak. 

Anyai nagyszülők vs apai nagyszülők

A fiús anyukáknak valószínűleg nem túl jó ezzel szembesülni, a kutatás mégis arra világított rá, hogy az anyai nagymamák kedvezményezettsége már akkor kezdetét veszi, amikor az unokáról még csak ultrahangfotók készülhetnek.

A kicsi érkezése után tovább fokozódik a helyzet, hiszen a baba körüli teendőkbe is nagyobb eséllyel vonják be az újdonsült anyák a saját anyukájukat. 

Egy másik vizsgálat arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy a felnőttkori emlékekben általában élénkebben élnek azok a képek, amelyek az anyai nagyszülők otthonához kötődnek. 

Statisztikai adatok és kutatási eredmények ide vagy oda, a valóság nem is olyan ritkán rácáfol a tudósok megállapításaira: szerencsére gyakran látni példát arra is, hogy az apai nagyszülők a lelkesebbek, és ők is ugyanannyit kapnak az unokájukból, mint az anyai nagymama és nagypapa.

Fontos kiemelni, hogy az apai nagyszülők ugyanolyan értékesek és ugyanannyi figyelmet, szeretetet képesek adni az unokájuknak, mint a másik oldalon állók. A világon legszerencsésebbnek azok az unokák érezhetik magukat, akik minél hosszabb ideig élvezhetik a nagyszüleik társaságát egy olyan családban, ahol nem engednek teret a versengésnek.

Nyitókép: Getty Images, Forrás: Via