Gyerek

3 dolog, amit a nagyszülők a jobban csinálnak a szülőknél

Nem a brit tudósok kutatási eredményeit közöljük, hanem azt, amit maguk a gyerekek mondtak!
2021. Október 26.
Minden gyerek megérdemelné, hogy csodás nagyszülei legyenek (Fotó: Getty Images)

Tudjuk jól, hogy a nagyszülőkkel nem mindig könnyű zökkenőmentes kapcsolatot kialakítani, pedig érdemes, mert ha sikerül, azzal sokat nyernek az unokák, a szülők és a nagymamák, nagypapák is! Az utóbbi időben – az Anyák napjához és Apák napjához hasonlóan – egyre több országban ünneplik a Nagyszülők napját, ami minden évben október 2-ára esik. Ebből az alkalomból végzett mini-kutatást a Mamme.it online magazin, méghozzá a gyerekek bevonásával: arról kérdezték őket, miben jobbak a nagyszüleik a szüleiknél, a nagy egyetértésben született válaszaik pedig igazán édesek! 

Nem minden szülő látja be szívesen, pedig igaz, hogy vannak dolgok, amiket a nagyszülők jobban tudnak és jobban is csinálnak náluk. Az, hogy ennek milyen formában adnak hangot, természetesen egyáltalán nem mindegy, ha segítő szándékkal és kedvesen, akkor abból nagy valószínűséggel mindenki profitál, ha viszont tudálékoskodva, akkor az előbb-utóbb konfliktushoz vezet. 

Persze a szülők hozzáállásán is sok múlik: vannak, akik egyáltalán nem adnak teret a nagyszülőknek a gyerekek nevelésében, ami hosszú távon mindenkinek fájdalmat okoz. Érdemes tehát arra törekedni, hogy meglegyen az egyensúly és mindenki megtalálja a helyét a családban. Ha ez sikerül, igazán felejthetetlen élményekben lehet része egymásnak köszönhetően a nagyszülőknek és az unokáknak is, amitől kár lenne őket szülőként megfosztani.

Összesen száz, 3 és 10 év közötti gyereket kérdeztek arról, hogy melyek azok a tevékenységek, amiket szívesebben végeznek a nagyszüleikkel, mint a szüleikkel, s hogy ezek közül melyek azok, amikben a nagyszülők “jobban is teljesítenek” az apukáknál és az anyukáknál. Mutatjuk, mi lett a három dobogós befutó!

1) Uzsonna a nagyszülőkkel

Az unokák egybehangzó véleménye szerint a nagyszülőknél sokkal jobb uzsonnázni, mint otthon, sőt náluk örömmel megkóstolnak és meg is esznek olyan dolgokat, amikre a szülői házban csak fintorognának – igen, ezt ők maguk mesélték! Úgy vélik, hogy azért ízletesebb az étel a nagyszülőknél, mert több idejük van a finom fogások elkészítésére, és nagyobb rutinnal is rendelkeznek. A legtöbb kisgyerek azt mondta, a nagymamák süteményei semmihez sem foghatók, akármilyen ügyesek is az anyukák, őket képtelenek túlszárnyalni! Igazán megmosolyogtató a gyerekek részéről az az észrevétel, hogy a nagyiknál minden tortaszelet nagyobb, a kenyér mindig ropogósabb, és sokkal több sonka vagy lekvár kerül rá, mint otthon. Arról nem is beszélve, hogy annyiszor repetázhatnak, ahányszor csak akarnak!

2) A meseolvasás bajnokai

A második helyre a rengeteg pozitív hatással járó meseolvasás került, a gyerekek szerint a nagyszülők ebben is lepipálják a szüleiket. Ahogy a tortasütésben a nagymamák, a mesemondásban az unokák szerint a nagypapák a legjobbak, imádják nézni és hallgatni őket, ahogy a karosszékben ülve mesélnek – az, hogy az izgalmas történeteket olvassák-e vagy fejből mondják, nem osztotta meg a gyerekeket, mindegyik egyformán kedves és érdekes számukra! A nagyobb gyerekek szerint a legizgalmasabbak azok a mesék, amik a régi idők történéseiről szólnak, hiszen Hamupipőkéről meg Piroskáról otthon is hallhatnak – sokkal jobban érdekli őket a sok-sok régi emlék, ami a nagyszülők gyerekkoráról vagy fiatalságáról szól, illetve azok a könyvek, amikből kalandos utazások részleteit ismerhetik meg. 

3) Hintázni is velük a legjobb

A gyerekek elmondása szerint amikor a nagyszülők – fájós tagjaik ellenére – a hintában lökik őket, sokkal gyorsabban és sokkal magasabbra repülnek, mint amikor a szüleikkel tesznek látogatást a játszón. Volt, aki arról mesélt, hogy amikor a nagyszüleivel hintázik, csak néhány hajszál választja el attól, hogy megérintse a felhőket, és ez igazán egyedülálló mulatság. Megjegyezték azt is, hogy a nagyszülők nem szólnak rájuk, ha kinyújtják a karjukat vagy a lábukat hintázás közben, míg a szülők egyáltalán nem szeretik, ha ficánkolnak hintázás közben. Igen megható következtetést vont le egyikük a nagyis hintázásokból: szerinte a nagyszülők azt tanítják nekik, hogy ha az ég felé nyújtják a kezüket, képzeletben megérinthetik azokat a szívüknek kedves embereket, akik már nincsenek köztünk.

Hogy látják a felnőttek?

A gyerekek véleménye nagyon fontos és nem mellesleg szívderítő is, mi azonban arra is kíváncsiak voltunk, hogy látják a szülők és a nagyszülők közötti különbséget a felnőttek. Ebben a korábbi cikkünkben fontos meglátások kerültek terítékre, melyek közül több is alátámasztja, miért is szeretnek annyira a nagyszülőkhöz járni a gyerekek. Az egyik legnyomósabb ok a következő:

“Nem sok szabálynak kell megfelelni nagyiéknál, csupán az egészséges, korosztálynak megfelelő keretek között. Mert ők már nem akarnak gyereket nevelni, felelősséget vállalni, tudják, hogy a szülők privilégiuma. Meg azzal is tisztában vannak, hogy az idő elrepül, és hogy az unokáikból hamar flegma kamaszok lesznek, akik már csak zsebpénzt kunyizni nyitják majd rájuk az ajtót. Pont ezért elsődleges a jókedv! Sírás nincs: azt különös érzékkel képesek még az első hüppnél elfojtani. Vagy egy sütivel, vagy egy szem cukorral, de még a csikizéshez is sokkal jobban értenek, a grimaszolásról nem is beszélve.” 

Ha a szívünkre tesszük a kezünket, beláthatjuk, hogy a fentiek mind-mind igazak, és ez pont így van jól!