Kisgyerek

5 terület, ahol a nagyszülők simán leköröznek

Felesleges erőlködni, példát venni meg úgysem akarunk, ezért jobb, ha beletörődünk: nagymama és nagypapa a legjobb!
2018. Szeptember 13.
Mamával beköszönt a gasztrokánaán

Gasztronómia

Tudják, hogy a zöldségevést egyáltalán nem kell erőltetni. Sőt, igazából meg sem próbálnak főzeléket vagy salátát tukmálni az unokákra. Ami azt illeti, komolyan veszik, amikor a kérdésre, hogy Cilike kér-e sárgarépát a levesbe, a válasz határozott NEM. Ők ugyanis a nyugalmat és a békét szeretik ebédnél, nem akarnak folyton veszekedni szegénykével. Aki ha először palacsintát kér, azt kap. És ha nincs otthon nutella, nagypapi vígan rohan le érte a boltba. Uzsonnára is simán belefér a méter hosszú medvecukor, vagy ha az nincs, akkor nagyi kamrájában biztos akad olvadós cukorka, esetleg csokidrazsé. Vacsihoz még szénsavas üdítőt is lehet inni. Igazi gasztrokánaán, ahol minden kívánság teljesül.

Kommunikáció és szociális érzékenység

Nagyiék komolyan bólogatnak, és cseppet sem érzik magukat zavarban amikor a cukrászdában a gyerek elmagyarázza a pultos néninek, akinek a kezéből éppen kicsúszott a krémes, hogy a “basszameg” csúnya szó. Mi, szülők fülig vörösödve, elnézést kérve rohannánk ki az üzletből, és néhány évig a közelébe se mennénk. Nagypapinak az sem számít, ha a kedvenc kisunokája daginak becézi, miközben a pocakjába fejel. Sőt, az csak kihívás egy jó kis birkózásra vagy bokszra.

Önfeledt játéktevékenység

Nagypapa egyáltalán nem bánja, hogy a sárban tapicskol a gyerek esőben, esetleg azután (úgyis anya dolga lesz kimosni a ruháját), és azzal sem foglalkozik, ha órákon át kell söpörni az avart az udvaron, mert ő tudja, hogy a legjobb buli szétrugdosni a levélkupacot. A nagyszülőknek van idejük este még egy utolsó utánit is társasozni, vagy még negyedszer is elmesélni a Hófehérkét, ha az unokájuk azt kéri tőlük. Nem találnak ki ostoba kifogásokat, mint hogy egy háromévesnek legalább tizenegy óra alvásra van szüksége, meg hogy másnap oviba kell menni.

Médiahasználat

A nagyszülők biztosak abban, hogy háromórányi folyamatos tévénézéstől még nem lett senki szociopata. Az sem zavarja őket, hogy egy kis kíváncsi manó folyamatosan kérdez, és kommentálja a történteket, van, hogy ölbe kéredzkedik, van, hogy a nyakukba akar ülni. Délután amúgy is csak ismétlik a Szulejmánt. És nem olyan irigyek, mint anyáék, akik a mobilt is dugdossák a kicsi elől. Sőt, örülnek, hogy a gyerek helyettük is kezelni tudja a telefont, nem kell elővenni az olvasószemüveget.

Társadalmi normák

Nem sok szabálynak kell megfelelni nagyiéknál, csupán az egészséges, korosztálynak megfelelő keretek között. Mert ők már nem akarnak gyereket nevelni, felelősséget vállalni, tudják, hogy a szülők privilégiuma. Meg azzal is tisztában vannak, hogy az idő elrepül, és hogy az unokáikból hamar flegma kamaszok lesznek, akik már csak zsebpénzt kunyizni nyitják majd rájuk az ajtót. Pont ezért elsődleges a jókedv! Sírás nincs: azt különös érzékkel képesek még az első hüppnél elfojtani. Vagy egy sütivel, vagy egy szem cukorral, de még a csikizéshez is sokkal jobban értenek, a grimaszolásról nem is beszélve.Kapcsolódó cikkek:

Forrás: Kismama magazin