Kisgyerek

Így lehet erősebb a kötődés a gyerek és a nagyszülők között

Mind a gyerekeknek, mind a nagyszülőknek nagyon fontos, hogy minél több minőségi időt töltsenek együtt. Azonban nem egyszerű feladat a nagyszülők részéről, hogy felhívják magukra az unokák figyelmét. A következő módszerek ebben segíthetnek!
2019. Október 07.
Így lehet erősebb a kötődés a gyerek és a nagyszülők között (Fotó: iStock)

Legyen közös hagyományunk

A gyerekek imádják a különleges napokat, amelyek mindig ugyanolyan időközönként jönnek el, és lelkesen várják ezek érkezését. A nagyszülőkkel ilyen lehet a rendszeres, közös étkezés hetente, kéthetente, a közös kirándulások az állatkertbe, erdőbe, stb. havonta, vagy akár a sportolás. Akár heti, akár havi, vagy kéthavi rendszerességgel vannak ezek az események, ha hosszú távon, sokszor ismétlődnek, az segíthet kiépíteni egy erős kapcsolatot az unokák és a nagyszülők között.

Pizsamaparti a nagyszülőknél

A szülők is segíthetnek abban, hogy a nagyszülőknél való alvás még különlegesebb legyen a gyerekeknek, ha készítenek egy listát arról, mi az, amit náluk tudnak csinálni, de otthon nem. Például ha a nagyiék kertes házban laknak, akkor jó idő esetén lehet kint reggelizni, játszani a kutyával, cicával, stb. A nagyiéknál megengedett lehet, ha egy kicsit később jön el a lámpaoltás, és este használják ki ezt a plusz időt közös játékra, társasozásra, beszélgetésre, mókázásra.

Mit tanulhatnak az unokák a nagyszülőktől?

Vannak olyan dolgok, amiket a gyerekek leginkább a nagyszülőktől tudnak elsajátítani: ilyen lehet egy csodaszép fonás, amiben a nagymama már profi, a könnyebb kerti munkák, az idősebb gyerekekkel a tradicionális családi süti elkészítése. Bármi legyen is az, a gyerekek biztosan örömmel tanulják meg, és mindig emlékezni fognak arra, hogy a nagyszülőktől sajátították el a tudást.

Közös olvasás

A mesélés, könyvolvasás nem csak a szülőkkel való közös program lehet – szuper dolog egy kisgyereknek a nagymama ölébe kuporodni, miközben a nagypapa felolvas egy mesét. A trükk az, hogy találják meg azt a könyvet, ami a gyereket teljesen el tudja varázsolni. Ha pedig idősebbek lesznek a gyerekek, akkor a nagyszülők saját élettörténeteit is szívesen meg fogják hallgatni.

Kézműveskedés

A gyerekek imádnak maszatos dolgokkal kézműveskedni, főként ha otthon nincs megengedve, hogy ilyesmivel foglalatoskodjanak. A közös kreatívkodás egyrészt már önmagában csodás emlék lesz, és ha készül valami kézzel fogható is, az is fel tudja majd idézni az együtt töltött időt.

A meglepetés ereje

Csak azért, mert az ember nagyszülő, még nem kell állandóan ajándékokkal elhalmozni az unokákat – így a gyerekek lehet, hogy meg sem fogják majd becsülni a dolgokat, amivel a nagyi elárasztja őket. Helyette jobb stratégia, ha kisebb meglepetésekkel akkor tudatja velük a nagyi, hogy gondol rájuk, amikor nincs éppen ott velük. Egy kedves csomagot küldhet a nagyszülő alkalmanként az unokának, amikor hosszabb időre nem találkoznak, utána pedig telefonon is beszélhetnek, hogy ott is megerősítse a nagyi, mennyire szereti a kisunokát.

Ne csak csoportos legyen a találkozás

Ha a nagyszülőknek egynél több unokája van, akkor jó, ha nem mindig egyszerre találkoznak velük, hanem időnként csak egy unokát látnak vendégül, aki külön a mamával és a papával is tud időt tölteni. Mivel a gyerekek mind különböző személyiségek, így valószínűleg egyébként sem szeretik feltétlenül ugyanazokat a programokat.

Forrás: considerable.com, sheknows.com

Kapcsolódó írásaink: