Kisgyerek

Meglepődnél, hogy ki a gyereked kedvenc nagyszülője

Egy új felmérés szerint soha nem volt erősebb a nagyszülő-unoka kapcsolat.
2023. Október 19.
Nagymama süt az unokákkal
A kedvenc nagyszülő, aki sokat törődik az unokákkal (Fotó: Getty Images)

Hiszed vagy sem, de a gyermeked nagyobb valószínűséggel bízik a nagyszülőben, mint benned. A Parents.com cikke szerint azért ne aggódj – ez nem feltétlenül rossz dolog, és határozottan nem is ritka. Valójában egy új kutatás szerint a mai gyerekek körülbelül fele jobban érzi magát, ha egy nagyszülőhöz fordulhat tanácsért, mint egy szülőhöz.

A felmérésben kérdéseket tettek fel a gyerekeknek a nagyszüleikről, többek között arról, milyen gyakran töltenek együtt időt, és milyen valószínűséggel kérnének útmutatást az idősebb generációtól. Az eredmények meglehetősen érdekesek voltak, és összességében pozitív képet festenek a mai nagyszülő-unoka kapcsolatról.

A megkérdezett gyerekek nagy része (68%) azt mondta, hogy szívesebben töltené az időt a nagyszülőkkel, mint a saját szüleivel. Mint említettük, a válaszadók körülbelül fele azt mondta, hogy a nagyszülőben a szülő előtt bízna meg. És képzeld csak! A kedvenc nagyszülő túlnyomórészt az anyai nagymama volt.

Sokszor a nagyszülők erősebb mentori szerepet tudnak biztosítani a gyerekeknek a mindennapi stressz és a szülői felelősség nélkül” – mondja Sylvia Johnson, a kutatást végző Preply módszertani vezetője. „Egy gyerek tanácsot kérhet a nagyszülőtől anélkül, hogy félnie kellene a csalódástól vagy a szülőtől származó ítélkezéstől.”

Ez persze nem jelenti azt, hogy a szülőknek ne lenne pozitív és fontos szerepük gyermekeik életében. A nagyszülők egyszerűen más funkciót töltenek be.

A kutatók azt feltételezik, hogy azért az anyai nagymama a kedvenc nagyszülő, mert ő van  leggyakrabban jelen a gyermek életében és vesz részt a gyermekgondozásban. Az is lehet, hogy az anyai nagymama jobban összhangban van az anya gondozási technikáival és megközelítéseivel, ami gördülékenyebb interakciót eredményez a gyermekkel.

A nagyszülők ma már nem akarják „öregnek” gondolni magukat. Miután gyermekeik saját családot alapítottak, a mai nagyik gyakran még mindig aktívak, egészségesek, és hosszú életre számíthatnak. De a nagyszülők bevonása nagy hasznot hoz a gyerekeknek és a családoknak is. A kicsik nagyobb biztonságban nőnek fel, és könnyebben kezelik a kedvezőtlen életeseményeket, ha a nagyszülő rendszeresen részt vesz az életükben.