Kisgyerek

Így kérd meg a nagyszülőt, hogy ne kivételezzen az unokával

Sajnos előfordul, hogy az egyik unoka közelebb áll a nagyszülőhöz és ennek konkrét megnyilvánulása is van: drágább, szívhez szólóbb ajándékok, kitüntetett figyelem, több dicséret. Nem könnyű helyzet ez sem a szülőknek, sem unokáknak, annak sem, akivel kivételeznek.
2023. Január 05.
Unoka nagyszülőhöz bújik
Kép: Getty Images

„Volt egy kliensem, akinek az anyósa átjött, és csak arról beszélt, hogy milyen csodálatos a másik fia gyermeke, miközben alapvetően figyelmen kívül hagyta a menye és a másik fia gyermekeit” – meséli a HuffPostnak Susan G. Groner, a téma szakértője.

Melissa Benaroya szülői coach is hallott már erről a problémáról az ügyfelei körében. „Sokszor a kivételezésnek köze van ahhoz, hogy ő az első unoka, a gyermek temperamentumához és személyiségéhez, vagy az érettségi szintjéhez” – mondta a HuffPostnak. „A szülőknek gyakran nehéz szembesülniük a szüleikkel, mert nem szoktak hozzá, hogy határokat kell felállítaniuk velük szemben” – mondta Benaroya.

„Azt javaslom, hogy folytassanak szeretetteljes, nyílt párbeszédet a szülővel, és mondják el, hogyan érzik magukat” – mondta. „Fontos, hogy idejében szóljanak, hogy ne mérgesedjen el a helyzet.”

Az alábbi gyakorlati tanácsokat javasolják a szakértők.

Beszéld meg a pároddal, hogy ő is hasonlóan látja-e a helyzetet

“Kérdezd meg a partneredet, hogy ő is így érez-e” – mondta Groner. “Néha hajlamosak vagyunk a saját problémáinkat más helyzetekre kivetíteni.”

Mielőtt beszélnél a nagyszülőkkel, alaposan készülj fel rá

Fontos az időzítés, a megfelelő lelkiállapot mind a nagyszülők, mind a saját esetedben. Kezd a beszélgetést azzal, hogy mennyire fontosak ők neked, a téma tálalása nagyon fontos. Semmiképp ne támadd le őket, ne hozd őket védekező helyzetbe.

Szülőként határozd meg az irányelveket

Nem baj, ha elmondod a szüleidnek vagy az apósodnak, anyósodnak, hogy számotokra fontos, hogy mindegyik gyereketek azonos figyelmet, elbírálást kapjon otthon, és fontos, hogy az egyik gyerek se érezze magát kevésbé megbecsültnek. Ti erre törekedtek és ezt szeretnétek tőlük is kérni. Nyugodtan kérheted azt is, hogy minden gyerek ugyanannyi ajándékot kapjon ünnepekkor.

Adj teret és lehetőséget nekik a változásra

Lehetséges, hogy a nagyszülő egyáltalán nincs tudatában annak, hogy egyik unokájával kivételezik, és nem vette észre, hogy ezzel megbánt másokat. „Mindezt mindenképpen a lehető legkedvesebb, nem ítélkező módon próbáld meg kommunikálni” – javasolja Groner.

Forrás: huffpost.com