Kisgyerek

A lány gyermek másképp hat az apák agyára, mint a fiú

Vizsgálatok kimutatták, hogy az apák agya teljesen másképpen reagál, ha a lányukról van szó, mintha a fiúkról.
2017. December 13.
A lány gyermek másképp hat az apák agyára, mint a fiú

Az Amerikai Pszichológiai Társaság folyóiratában megjelent kutatás szerint az apák a totyogó kislányuk igényeire sokkal jobban figyelnek, mint a kisfiukéra. Mindez igaz volt a laboratóriumban, és az otthon falai között egyaránt.

A laboratóriumban:Az MRI-vizsgálatok kimutatták, hogy a lányos apák intenzívebben reagáltak a kislányuk mosolygós fotóit látva, mint a fiús apák a fiúgyermekük képeit megpillantva.

Otthon:Miután otthonaikban 52 édesapát szereltek fel hangrögzítővel, és a kutatók kiértékelték az eredményeket, kiderült, hogy az apukák többet énekeltek és beszéltek érzelmekről a lányaiknak. A kisfiús édesapák otthonában pedig egyértelműen több bunyózást, birkózást rögzítettek a készülékek.

“Amikor a gyerekek sírni kezdtek vagy az apjukat szólították, a lányos apák sokkal hamarabb reagáltak, mint a fiúsak” – mondta dr.Jennifer Mascaro az Emory Egyetem lektora. “Fel kellene ismernünk, hogy a nemek közti különbségekkel kapcsolatos tudattalan elképzelések, hogyan befolyásolják a viselkedésünket már ilyen kis gyerekek esetében is.”

A kutatók azt is hozzátették, hogy egyelőre nem világos, hogy genetikai okai vannak-e annak, hogy az apák hamarabb reagálnak a lányaik igényeire, vagy a szociális normák alakították így a viselkedésüket. Akárhogy is legyen, a szakértők nem javasolják, hogy ezen hozzáállásukon változtassanak az édesapák, ezzel ugyanis empátiára nevelik a lányukat. Emellett azonban arra biztatják őket, hogy a fiúk nevelésében is alkalmazzák ezt a viselkedésformát, és figyeljenek oda rájuk jobban. Nem lenne szabad ugyanis a nemi eltérés miatt különbséget tenni a gyermekek között.

(Cikk forrása itt.)

Kapcsolódó cikkeink lányos apa témában:Ilyenek a lányos apákLányos apákApák és gyermeknevelés