Gyerek

7 jel, hogy nagyszerű szülő vagy

A szülők gyakran kételkednek abban, hogy helytállnak-e a szülői szerepben, hogy jó szülői-e gyermeküknek.
2020. Június 09.
Jelek, hogy nagyszerű szülő vagy (Fotó: Getty Images)

Nadene van der Linden, klinikai pszichológus 7 olyan jelet is megosztott, amelyből kiderül, hogy egy gyermeknek nagyszerű szülője van.

Melyek ezek a jelek?

Az érzelmek széles skáláját mutatja

Még ha nem is egyszerű szülőként ezeket kezelni, mindenképpen jó jel, ha a gyermek kimutatja az érzéseit. Ha kimutatja a haragját, szomorúságát, a félelmét is előtted, az azt jelenti, hogy érzelmileg biztonságban érzi magát. A szakember szerint ugyanis, ha egy gyermek elrejti a problémáit a szülők elől, az aggasztó. Nem érdemes ezért elvonni sem a figyelmét az érzéseiről, segíteni kell inkább, hogy megértse ezeket, és elmondani neki, hogy lehet ezeket kezelni.

Hozzád fordul, ha valamilyen baja van

A szakértő szerint, ha a gyereknek valamilyen gondja, baja van, és azzal megkeresi a szülőt, az is mutatja, hogy a szülő remek munkát végez. Ez megint csak arra utal, hogy a gyermek biztonságban érzi magát, és tudja, bármikor segítséget kérhet, amikor szüksége van rá. Éppen ezért jó, ha bármilyen kis problémával fordul hozzád a gyerek, akkor is segítsd, ez alapozza meg, hogy később a nagyobb gondokkal kapcsolatban is merjen segítséget kérni.

Elmondja, mit érez, gondol, és nem tart a reakciódtól

A nyitott és elfogadó kapcsolat jele ez. Vannak olyan szülők, akik akaratlanul is korlátozzák a kommunikációt a gyerekükkel, például azzal, hogy túlzott reakciót mutatnak, ha gyermekük olyan gondolatáról, érzéséről számol be, ami nem tetszik nekik, vagy megkérdőjelezik szülői magatartásukat. De olyanok is vannak, akiket gyermekeik nem akarnak terhelni gondolataikkal, érzéseikkel, mert túl törékenynek látják őket.

Nem kritikus vagy beskatulyázó a visszajelzésed felé

A jó szülők nem adnak kritikus visszajelzéseket, és kerülik az olyan skatulyázást a viselkedésre nézve, mint a rossz, akaratos, lusta, stb. Ha például a gyerek megeszi az összes csokiját, anélkül, hogy megkínálná a testvéreit, akkor kritizálás helyett érdemes arról beszélni vele, miért fontos megosztani a többiekkel a dolgokat a családban.

Támogatod az érdeklődésében, tehetségében

Csodálatos dolog, ha az ember abban teljesedhet ki, amit szeret, így ha abban ösztönzöd a gyermeked, amit szeret, ami érdekli, az nagyon pozitív dolog. A szakember találkozott olyan szülőkkel, akik a gyereküket a saját maguk, nem pedig a gyermek álmai felé terelgették. De ez akár a gyermek kudarcélményével, a túlzott nyomással és ellenőrzéssel járhat együtt, ezt éreztetheti a gyerekkel. Emellett, ha ebben kudarcot vall a gyermek, akkor nem csak a saját, de a szülő csalódottságának terhét is magán viseli.

Biztonságos határokat szabsz

Határok nélkül a gyerekek elveszve, bajban érezhetik magukat, ezért megfontolt és biztonságos limiteket érdemes állítani a számukra. Ilyen hasznos korlátozás lehet például az esti lefekvési rutin, a tiszteletteljes beszéd otthon, az egészségük érdekében hozott tiltások.

Kijavítod a hibáid

A nagyszerű szülők ismérve, hogy képesek kijavítani a gyermek-szülő kapcsolatban fennálló hibáikat. Ha túlreagálsz valamit, kiabálsz, fontos, hogy beszélj a gyerekkel arról, hogy nem jól kezelted a helyzetet, elmagyarázni az érzéseidet, és megbeszélni azt is, hogy lett volna jó, ha reagálsz.

Forrás: mother.ly