Gyerek

6 olyan mondat, ami lehet, hogy többet árt mint használ

A klisék nem mindig viszik közelebb a gyerkőcöket mondandód megértéséhez. Összeszedtünk pár klasszikus szülői mondatot, módszert, ami nem túl célravezető.
2016. Október 05.

Felesleges és ártalmas mondatok, amiket ne mondj a gyereknek

Néha bizony a kemény szavak csak még több problémát generálnak. Íme hat olyan kijelentés, ami lehet, hogy többet árt, mint használ.

Ez semmi!/Nincs semmi baj!

Ha a gyermeked megsérül, vagy megüti magát és sírni kezd, az első dolog, amivel nyugtatni próbálod, hogy azt mondod, nyugi, minden rendben. Belegondoltál már, hogy mennyire furcsa lehet ezt hallani neki? Ha fáj neki valami, az OK a leginkább kerülendő szó, hisz könnyen úgy foghatja fel, semmilyen együttérzést nem tanúsítasz iránta. Próbáld inkább azt mondani neki, hogy tudod, hogy milyen fájdalmas is tud lenni egy-egy ilyen sérülés, de a fájdalom elmúlik, ő pedig meggyógyul.

Bezzeg a többiek!

Gyermekeidet bárkihez, vagy bárkinek az eredményeihez hasonlítani önbizalom romboló dolog. Hidd el, pont az ellenkezőjét éred el vele, mint amit szeretnél. Próbáld inkább a kitűzött célokat és az elért eredményeket kihangsúlyozni, ahelyett hogy másokat emelnél piedesztálra.

Nincs több játék!

A gyerekszobában természetes, hogy a tájkép sokszor jobban emlékeztet egy katasztrófa sújtotta övezetre, mint egy múzeumra. A széthagyott játékok nem elrakásáért azonban nem jó azzal fenyegetődzni, hogy többet nem játszhat a játékaival. Ezzel csak egy olyan képet alkotsz meg, vagy erősítesz benne, amiből azt hiheti, hogy nem szereted. Bújtasd inkább játékos köntösbe a rendrakást, vagy mondd neki, hogy ha nem rakja el maga után a játékait, amíg alszik, azok világgá mennek!

Most már aztán hagyd abba!

Ugye a te gyermeked is könyörgött már valamiért rendíthetetlenül? Ha semmi áron sem akarod megadni magad, akkor se félemlítsd meg őt, hisz csak még hajthatatlanabbá teszi. Sőt, ha érzékenyebb típus, még akár komoly lelki sérüléseket is okozhatsz neki. Próbáld meg inkább a vágyakozás tárgya iránti késztetést megszüntetni, vagy ajánlj az áhított dolog helyett más alternatívát.

Elkésünk miattad!

Egy család életében nem szokatlan, ha késnek valahonnan. Bizonyára te is álltál már az ajtóban, indulásra készen, amikor a gyerek kitalálta, hogy ő bizony éhes és enne valamit, vagy egy bizonyos ruhát nem akar felvenni, nem találja a zokniját, kiborít éppen valamit, kakálnia kell és még sorolhatnánk. A pontosság bizony nem a családok erénye, a sürgetés pedig legtöbbször pedig pont a visszájára sül el. Tudják, hogy miattuk késtek el és nem elég az ebből adódó rossz érzésük, még frusztráltabbakká válnak, ha sietteted őket. Tudjuk, hogy lehetetlen, de próbáljatok meg időben nekiállni készülődni.

Nincs tévé amíg…!

Ha a ezzel a módszerrel rángatod ki a tévé elől a gyermeket, hogy valami sokkal hasznosabbat csináljon, még véletlenül se veregesd meg a vállad, így ugyanis csak azt éred el, hogy képzeletben még mindig a képernyő előtt ragad. Kössetek inkább kompromisszumot és állítsatok fel egy tévé menetrendet, lehet ugyanis, hogy a kedvenc rajzfilmjétől való eltiltással sokkal többet ártasz.Szülőként gyakran kell hajthatatlannak látszanunk, de igyekezzünk mindig szem előtt tartani, hogy a túlzott szigorral ne törjük össze a gyermek lelkét. Próbáljunk meg inkább olyan mechanizmusokat kitalálni, amiket szívesen fogadnak és ösztönzi őket, hogy jól nevelt és kiegyensúlyozott gyermekek lehessenek.(VIA) További cikkeink gyermeknevelés témában: