Baba

Felesleges egyből megfürdetni az újszülöttet

Egy újszülött csak a filmekben tiszta, a valóságban jóval maszatosabb, hiszen magzatmáz és vér boríthatja. A legújabb ajánlások szerint azonban felesleges azonnal megfürdetni a babákat.
2018. Január 27.
Az első együtt töltött órák fontosabbak, mint a fürdés

Egyre több kórházban kezdik azt a protokollt követni, hogy csak a születés után 8-12 órával fürdetik meg az újszülötteket, nem pedig azonnal, mint azt az elmúlt évtizedekben tették. Korábban ugyanis sokáig úgy gondolták, hogy az újszülötteket borító, világos, sűrű krémre vagy viaszra emlékeztető magzatmáz árthat a babának, ezért minél gyorsabban igyekezték eltávolítani azt.

“Az újszülöttek egyszerűen nem piszkosak. Felesleges azonnal megfürdetni őket” – mondja dr. Michael Farmer gyermekorvos. “Sokkal fontosabb, hogy az első órákban az újszülött az édesanyjával lehessen. A bőrkontaktus és az első szoptatás rendkívüli jelentőségű, a fürdés azonban várhat.”

Az Ensz Egészségügyi Világszervezete, a WHO is azt ajánlja, hogy az újszülöttek első fürdésére nagyjából egynapos korukban kerüljön sor.

A magzatmáz pedig egyáltalán nem káros, sőt védi, óvja az újszülöttet, többek között például a kihűléstől, de a vércukorszintet is szabályozza, és azt is megakadályozza, hogy a baba vércukorszintje túlságosan alacsonyra süllyedjen. Egy kutatásból pedig az is kiderült, hogy a magzatmázzal borított babák (akiknél tehát elhalasztották a fürdetést) esetében sokkal sikeresebb volt a szoptatás, még hónapokkal a születés után is. A magzatmáz ugyanis segít a kisbabának felismernie az édesanyja testének illatát, ez pedig nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megfelelő technikával tudja bekapni a mellbimbót.

Mi a helyzet a későbbi fürdetésekkel?

Jó néhány hónapig a kisbabák csak nagyon ritkán lesznek igazán koszosak és nem is izzadnak meg, ezért azzal sem ártunk nekik, ha csak két-három naponta fürdetjük meg őket teljesen, de naponta alaposan megtisztítjuk az arcukat, a hajlataikat, illetve a pelenka alatti részeket.

Mások viszont azt az elvet vallják, hogy a fürdés nagyon fontos közös élmény lehet (előfordulhat például, hogy a fürdetést mindig az apuka végzi, aki egyébként kevesebbet van együtt a babával), és a megfelelő esti rutin kialakításában is nagy szerepe van.

Tehát teljes mértékben tőlünk függ, hogy naponta megfürdetjük-e a kisbabát vagy éppen csak a gyors cicamosdást részesítjük előnyben! Arra azonban figyeljünk, hogy a túl sok fürdetés kiszáríthatja a baba bőrét, az illatosított vagy kemikáliákkal teli fürdetőszerek pedig allergiás reakciót is kiválthatnak.

Forrás: The Bump.com

További cikkeink: