Baba

Szájpenész

Szájpenész? Nem kell megijedni! Mivel ez egy igen elterjedt csecsemőkori betegség, így jó, ha az anyukák megtanulják időben felismerni és helyesen kezelni.
2016. Augusztus 09.

Szájpenész

A szájpenész forrása az a candida gomba, ami bennünk, egészséges emberekben is megtalálható, de nem okoz betegséget. A csecsemőknél azonban – lévén az ő immunrendszerük még fejletlen – a candida gomba elszaporodása szájpenészhez vezethet. Ez olyannyira gyakori, hogy egy hónapos korban a csecsemők 10%-ánál jelentkezhet, és főként a tápszeres babák érintettek benne.

Miért lesz szájpenésze egy csecsemőnek?

Sajnos szájpenész a legnagyobb odafigyelés mellett is bármikor kialakulhat a babánknál. Már szüléskor megfertőződhet vele a pici, ha az anyának hüvelyi candida fertőzése van, de fertőzéshez vezethetnek az etetéshez használt cumik, műanyag kanalak vagy poharak is.

Honnan tudhatjuk, hogy szájpenész van a pici szájában?

Mivel a szájpenész is elsősorban fehér, ritkábban szürkés-sárgás lerakódásokat okoz a szájüregben, ezért ne etetést követően vizsgáljuk át a pici száját!

A szájpenész legjellegzetesebb tünete, hogy elsősorban fehér pöttyök, foltok figyelhetők meg kétoldalt az orca nyálkahártyáján, amelyek – ha kiterjednek, és összeérnek – később összefüggő lepedékké alakulnak át. A szájpenészt megfigyelhetjük a nyelvre lerakódva, de tovább terjedhet a nyelőcsőre is. Ez azonban igen ritka.

A foltok alatt a nyálkahártya vörös és érzékeny lehet, de nem sebes.

Hogyan tudjuk megkülönböztetni a tej- vagy tápszermaradványtól?

Ha vizet vagy teát iszik a pici, akkor a tápszer– illetve az anyatejmaradvány távozik a szájból, míg a szájpenész jobban tapad a nyálkahártyára. Eltávolítása csak erőteljes gézlappal történő kitörléssel lehetséges.

Fáj a picinek?

Alapvetően nem okoz komolyabb gondot a szájpenész. Előfordulhat azonban nyelési nehézség, ami miatt szopási sztrájk is kialakulhat. Ha tehát a kicsi elutasítja a mellet, érdemes a szájpenész lehetőségét is megvizsgálni.

A szájpenészes babák nyűgösebbek, étvágytalanabbak lehetnek, és túlzott nyálfolyás is megfigyelhető náluk. Készüljünk fel arra is, hogy a szájból kiinduló fertőzés végighaladhat az emésztőrendszeren, és a pelenkás területen is jelentkezhet a gombás fertőzés. Ez esetben ennek a területnek a kezelése is fontos!

Mi a teendő szájpenész esetén?

A szájpenész eltávolításához megfelelő gyógyszertári készítményekre és sok-sok steril gézlapra lesz szükségünk. No, és türelemre, hiszen elképzelhető, hogy hosszabb ideig is eltarthat, mire végleg megszabadítjuk a picit ettől a kellemetlen betegségtől.

Régóta alkalmazott szer a szájpenész kezelésére a bórax-glicerines ecsetelő (Glycerinum boraxatum, glicerin-bórax, rózsaméz). Külföldön azonban ezt a szert már nem használják a szájpenész kezelésére, mert toxikus hatása fokozhatja a görcskészséget. Ez igen ritkán fordul elő, mégis fontos tudni róla!

Ha mégis ezt használjuk, akkor minél rövidebb ideig alkalmazzuk: ehhez nedvesítsünk be egy az ujjunkra tekert gézlapot és határozott, erőteljes mozdulatokkal töröljük át a pici teljes szájüregét. Az óvatos, finom törlés sajnos nem hatásos. Ez esetben erősebb törlőmozdulatokra lesz szükség, hogy a gombatelepeket eltávolíthassuk!

Nem kell félni, ez nem fáj a gyerkőcnek!

Figyeljünk arra, hogy a belső szájzug is kellően át legyen törölve, mert bárhol is elbújik egy pici lerakódás, ott újra terjedni fog a gomba a szájban.

A gyermekorvos ennél korszerűbb és biztonságosabb szájpenész elleni szert is javasolhat, például receptköteles gombaellenes (szirupos) ecsetelőt. Mivel ez helyileg hat, így nem szívódik fel a bélrendszerben és mellékhatások nélkül használható.

Ezt szintén gézlapos áttörléshez használhatjuk, kb. 1-2 hétig, és érdemes még a gomba eltűnését követően is 1-2 napig használni. Fecskendővel is be lehet juttatni a pici szájába, hiszen lenyelése nem okoz gondot. Ha a szájpenész nem tűnik el 1-2 héten belül, akkor valószínűleg újrafertőzés történt, vagy a szájpenészt valamilyen szokatlan, rezisztens candida okozza.

Ez esetben forduljunk újra orvoshoz, hogy új ecsetelőt illetve gombaellenes készítményt kaphassunk.

Figyeljünk, hogy ne fertőződjön újra a baba!

Ha megjelenik a szájpenész, még nagyobb gondot kell fordítani a higiéniára! A cumikat, evőeszközöket és a szájba vehető játékokat fertőtleníteni kell!

Amennyiben szoptatjuk a picit, akkor a mell (illetve a mellszívónk) fertőtlenítésére is nagy gondot kell fordítani, hiszen egymásnak adogathatjuk át a fertőzést a babával. Ehhez szakorvostól kérjünk megfelelő készítményeket! Előfordulhat, hogy súlyosabb esetben szájon át szedendő gyógyszerre is szükség lehet. A mell fertőzöttségére utal, ha a mellbimbó viszket, a bőrfelület érzékeny, illetve rózsaszínes-pikkelyes lesz.

A szoptatós melltartónkat magas hőfokon mossuk és szárítsuk, és jól szellőző, könnyű ruhát viseljünk, hiszen a nedves, meleg környezet kiváló hely a gombák szaporodásának.

Fontos azonban, hogy a szoptatást ne hagyjuk abba ez idő alatt sem, viszont a fertőzés alatt ne fagyasszunk le anyatejet, mert a fagyasztás nem öli meg a gombákat.

Figyeljünk a gyakori és helyesen kivitelezett kézmosásra is!

Ne feledjük: a szájpenész kezelése odafigyelést és türelmet igényel!

Kapcsolódó cikkeink: