Terhesség

Hüvelygomba a terhesség alatt

A gombás fertőzést a legjobb nő nagyon jól ismeri: kellemetlen tünetekkel, viszketéssel, irritációval, fokozott váladékozással jár együtt. Gyakran jelentkezik a várandós kismamáknál is - mennyire veszélyes és mikor kell orvoshoz fordulni?
2016. Április 11.

Terhesség alatti hüvelygomba

A hüvelynek rendkívül érzékeny mikroflórája van, különböző baktériumok és gombák népesítik be, ezek többek között segítenek a fertőzések elleni védelemben is. Amikor az érzékeny egyensúly felborul, akkor a kártékony mikrobák elszaporodhatnak.

A hüvelygombát egy Candida albicans nevű gomba okozza, mely egyébként is jelen van a szervezetünkben, de normál esetben nem okoz semmilyen problémát. Ha azonban a “jó” baktériumok száma valami miatt csökken, akkor a candida elszaporodhat és problémákat okozhat.

Mi minden okozhatja a hüvely baktériumflórájának zavarát? A várandós kismamák sokszor fogékonyabbak a fertőzésre, mert a várandósság alatti hormonális változások miatt a hüvelyben megnőhet a glikogén nevű cukorféle mennyisége, ez pedig nagyszerű táptalaj a gombák számára.

Növelheti a gombás fertőzés rizikóját a legyengült immunrendszer, az antibiotikumok szedése, valamint a nem megfelelően kezelt cukorbetegség (a terhességi cukorbetegség is ezek közé tartozik) is! A hüvelygomba nem szexuális úton terjedő https://gyerekszoba.hu/admin/cikkek/edit/90324#betegség, de ha a partnernek gombás fertőzése van, könnyen ide-oda adogathatjuk azt.

A várandósság alatt egyébként is jellemző lehet a fokozott hüvelyváladékozás, de a gombás fertőzésnek emellett egyéb tünetei is lehetnek, például viszketés, a hüvely környékének kipirosodása és enyhe ödémásodása, fájdalma, érzékenysége. A hüvelyváladék fehér, sűrű, túrószerű. Mosdóhasználatkor égő, csípő érzésünk lehet, a szexuális együttlét pedig fájdalmassá válhat.

Amennyiben hüvelygombára gyanakszunk, mindenképpen érdemes felkereseni a problémával a nőgyógyászunkat. Egyrészt, egyáltalán nem biztos, hogy valóban gombás fertőzésünk van (a tünetek más betegségekre is jellemzőek lehetnek), és egy bakteriális fertőzés ellen semmit nem érnek a gombaellenes szerek.

Másrészt, a várandós kismamáknál ügyelni kell arra is, hogy a gombaellenes szer a terhesség stádiumának is megfeleljen, ráadásul a már említett hormonális változások miatt előfordulhat, hogy a fertőzés lassabban, nehezebben gyógyul meg. Amennyiben a partnerünknek is vannak tünetei, őt is szükséges kezelni.

Veszélyes-e a gombás fertőzés a születendő kisbabára? Szerencsére nem, hiszen őt védi a méh, a magzatburok. Még akkor is igen kicsi a továbbfertőződés esélye, ha a szülés idején is candidával küzd az anyuka. Amennyiben az újszülöttnél gombás fertőzést állapítanak meg (ez általában a szájban, fehér foltokként jelentkezik), akkor a kisbabát és a szoptató anyuka mellét egyaránt kezelni kell.

Kapcsolódó cikkeink: