Kisgyerek

Az antibiotikum nem cukorka

Az antibiotikumok elterjedésével és indokolatlan szedésével olyan baktériumok fejlődtek ki, amelyek rezisztensek lettek a gyógyszerekre.
2009. November 18.

Az utóbbi 5-10 évben riasztóan sok antibiotikum ellen szerzett védettséget (rezisztenciát) több baktérium, ez pedig azzal a veszéllyel fenyegeti az emberiséget, hogy egyes betegségeket nem tudnak majd gyógyítani az orvosok – figyelmeztettek szakemberek a 2009-ben megtartott második Európai Antibiotikum Napon.

Magyarországon évente mintegy 90 ezer nosocomiális (egészségügyi ellátás során szerzett) fertőzés és 2500 nosocomiális fertőzéssel összefüggő halálos eset fordulhat elő – mivel az egészségügyi intézményekben multirezisztens, tehát minden antibiotikumnak ellenálló kórokozók okoznak fertőzést! A becsült többlet ápolási nap 350 ezer, a becsült többletköltség pedig 4,8 milliárd forint évente.

Az antibiotikumok fantasztikus karriert futottak be, olyan betegségeket képesek a segítségével gyógyítani, amelyek előtte halálosak voltak, épp ezért kell megbecsülnünk ezt a kincset, és meg kell őriznünk gyógyszereink hatékonyságát. Az antibiotikum nem cukorka, nem kapkodhatunk be belőle csak úgy kedvünk szerint! – mondta dr. Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója.

Az orvosok nap mint nap szembenéznek azzal a kihívással, hogy a betegek egy része antibiotikumot akar a betegsége kezelésére még akkor is, ha az orvos nem írna fel gyógyszert. Főleg a gyermekorvosok tapasztalják, hogy a szülők ragaszkodnak az antibiotikumhoz, és az orvos meghajlik az elvárás előtt, felírja a gyógyszert akkor is, ha megalapozott véleménye szerint a gyermek immunrendszere megbirkózna a fertőzéssel, vagy a betegséget nem baktérium, hanem vírus okozta – amelyre köztudomásúan nem hat az antibiotikum.

A jövő a gyorsteszteké – mondta a dr. Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója, aki szerint a háziorvosoknak azért megvan a diagnosztikai képességük arra, hogy teszt nélkül elkülönítsék a vírusfertőzést a bakteriális fertőzéstől, illetve eldöntsék, hogy a létező sokféle antibiotikum közül melyiket kell használni a baktérium elpusztítására.

Ha az orvos rossz gyógyszert választ, vagy a beteg nem a kellő dózisban, nem a kellő ideig szedi az antibiotikumot (tehát megszegi az előírásokat), akkor azzal a benne élő és betegséget okozó baktériumnak megtanítja, hogy miként védekezzen a hatóanyaggal szemben, tehát előállít a szervezetében egy rezisztens kórokozót.

A szuperbaktériumoknak is nevezett rezisztens baktériumok jelenléte miatt hosszabb ideig tartanak a betegségek, gyakrabban alakulnak ki szövődmények, melyek szélsőséges esetben akár halálhoz is vezethetnek – és egyre több ilyen baktérium található meg a környezetünkben, akár tömegközlekedési eszközön is megfertőződhetünk egy ilyen multirezisztens kórokozóval.A felelős gyógyszerfogyasztásra tehát nem csak saját egészségünk, de környezetünk védelme érdekében is figyelnünk kell!

Az uniós országokban többek között a sokak által jól ismert Escherichia coli baktérium esetében is növekszik az antibiotikum rezisztencia mértéke. Az ECDC 2009 szeptemberében publikált felmérése szerint az Európai Unióban évente 25.000 beteg hal meg bizonyos multi-rezisztens baktériumok okozta fertőzés következtében.

Hatékony antibiotikumok nélkül egy egyszerű sebfertőzés, vagy tüdőgyulladás is halált okozhat, s e gyógyszerek nélkül például transzplantációt sem lehet végezni – tehát meg kell óvni gyógyszereink hatékonyságát azzal, hogy csak a szükséges esetben szedjük őket és az orvosi előírásnak megfelelő módon és ideig.

A helytelen antibiotikum-használat miatti rezisztencia az oka annak, hogy Európa 27 tagállamában – 498 millió lakost érintően – évente mintegy 4 millió úgynevezett nosocomiális, tehát egészségügyi ellátás során szerzett fertőzés fordul elő, amely hozzávetőleg 16 millió többlet ápolási napot és 7 billió euró plusz költséget jelent!

Az antibiotikum rezisztencia elleni küzdelemben kulcsszerepe van a gyógyszerészeknek– ezt támasztja alá a WHO európai kutatása, amelyet a 2014. évi Európai Antibiotikum Nap kapcsán tettek közzé. A felmérésből kiderült, hogy Európában az esetek 40 százalékában helytelenül írnak fel antibiotikumot.

Az Európai Antibiotikum Nap az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) kezdeményezése.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Támadnak a pánrezisztens kórokozók! Vigyázz az antibiotikummal!
  • Antibiotikumok – barát vagy ellenség?
  • Az antibiotikum-kérdés
  • Forrás: HáziPatika.com