Kisgyerek

Támadnak a pánrezisztens kórokozók! Vigyázz az antibiotikummal!

Az antibiotikumokra rezisztens kórokozók támadása ellen gyakorlatilag nincs védelem. Te is tehetsz a veszély csökkentéséért!
2011. November 23.

Az antibiotikumok nem megfelelő (indokolatlan, helytelen vagy túlzott) alkalmazása súlyos közegészségügyi veszélyt jelent, felgyorsítja az antibiotikummal szemben ellenálló, úgynevezett rezisztens baktériumok megjelenését és elterjedését. A rezisztens kórokozók által okozott fertőzések súlyosabbak, a fertőzötteknél magasabb a halálozási arány, mint az antibiotikumokra érzékeny baktériumok által okozott esetekben. Az ilyen fertőzések gyógyítása a megfelelő antibiotikumok hiánya miatt korlátozott, a terápiás költségek lényegesen magasabbak.

Számos európai tagállamban – hazánkban is – megjelentek a multirezisztens (számos antibiotikum csoporttal szemben ellenálló) kórokozók mellett az úgynevezett pánrezisztens kórokozók is. Ez azért veszélyes, mert a panrezisztens kórokozók által kiváltott fertőzés esetén gyakorlatilag nincs terápiás lehetőség, ugyanis ezek a kórokozók valamennyi jelenleg létező antibiotikummal szemben ellenállók.

A közeljövőben nem várható új antibiotikumok megjelenése, így egyre nagyobb a veszélye annak, hogy az antibiotikumok a jövőben nem lesznek elég hatékonyak a fertőzések leküzdésében.

Te is tehetsz az antibiotikumok hatásosságának megőrzéséért!

Ne kérj az orvostól mindenáron antibiotikumot!

Vírusfertőzés esetén semmi értelme antibiotikumot szedni, hiszen a vírusokra nem hat. Vírusfertőzésre használj tüneti szereket (orrcsepp, fájdalomcsillapító), és gyógynövény-készítményeket, gyógyteát, borogatást, homeopátiás szereket.

Az orvos előírása szerint használd az antibiotikumot

Azt hogy naponta hányszor és hány napig kel szednie a betegnek, döntse el az orvos. Ne hagyjátok abba a kezelést, amint a beteg kicsit jobban érzi magát, fontos, hogy minden kórokozó elpusztuljon. Ha idejekorán abbahagyjátok az antibiotikum adagolását, az ellenálló baktériumok túlélik a kezelést, és ez veszélyes lehet!

Ne vedd be találomra, ha maradt még a fiókban!

Nagy lehet a kísértés, ha a legközelebbi hasonló betegségnél találsz még néhány szemet. Ne is add oda a szomszédnak vagy a nagyinak! Nem biztos, hogy ugyanaz a kórokozó támad, és az meg főleg nem, hogy elég lesz a maradék a gyógyuláshoz!

Előzd meg a betegséget!

Tudjuk, unod, de azért itt is elmondjuk: kézmosás, egészséges táplálkozás, vitaminbevitel, tiszta levegő (mondjuk ez éppen hiánycikk…), mozgás, és sok ölelés!

Forrás: ÁNTSZ kommunikációs Főosztály