Baba

Homeopátiás színkód

Az egyik tubus kék, a másik zöld, a harmadik narancssárga - de mi köztük a különbség?
2011. Július 10.

Hahnemann, a homeopátia atyja betegeit látogatva még lovas kocsival utazott. A rossz, döcögős utak kirázták a lelkét, de erőteljesen összerázták a gyógyszereket is. Ám ami az embert megviseli, úgy tűnik, a homeopátiás gyógyszereknek kifejezetten jót tesz. A megutaztatott gyógyszerek ugyanis a gyakorlatban hatékonyabbnak bizonyultak, mint azok, amelyek a laborból közvetlenül a beteghez kerültek. Hahnemann hát elkezdte otthon is felrázni a gyógyszereket, és azt tapasztalta, hogy a módszer működik, el is nevezte a rázogatós módszerét potencializálásnak.

Ezzel párhuzamosan azt is vizsgálni kezdte, hogy mekkora az a gyógyszermennyiség, amellyel már gyógyító hatást tud kifejteni. Így elkezdte hígítani a gyógyszereket. Nem kicsit. Egy adag hatóanyaghoz 99 adagnyi alkoholt vagy vizet tett. Majd ezt újra és újra megismételte. És a szer még így is hatott. Sőt, jobban, mint valaha.

A manapság leggyakrabban használt homeopátiás szerek neve így kezdődik: C. Ez a latin százas számra utal, és arra, hogy a benne lévő hatóanyag a százszorosára lett hígítva. S hogy hányszor százra? Azt mondja meg a mögötte álló szám. Ha a szám alacsony (5, 9) akkor több benne a hatóanyag, ezért azt inkább a testi, fizikailag tapasztalható tünetek enyhítésére érdemes használni. A magasabb számok (30, 200) pedig inkább lelki tünetek kezelésére alkalmasak. A tubusok színe ezt a rendszert egyszerűsíti le még inkább.

Zöld (C5)

Ezt az alacsony potenciált akkor érdemes használni, ha helyi tüneteket akarunk gyorsan kezelni, mondjuk, zúzódást, leégést, enyhe napszúrást. A zöld szereket napi 2-5 alkalommal kell szedni, és várható, hogy a tünetek először súlyosbodni fognak, ám ezután nagyon hamar, akár órák alatt javulás léphet fel. Szükség esetén felcserélhető a 9-essel.

Sötétkék (C9)

Kiterjedt, több szervet érintő tünetek kezelésére szokták használni ezt az erősséget, mint a görcsös fájdalom, erős rándulás, végtagfájdalmak, kiütések. Napi egy-két alkalommal kell beszedni, de általában 24-48 órán át számíthatunk az enyhülésre.

Narancssárga (C15)

Közepes potenciált akkor kell választani, ha a fizikai tünetek mellett lelki problémákat is kezelni akarunk, mert gyaníthatóan ezeknek is közük van a fennálló tünetek kialakulásához. Ilyen a stressz, az alvászavar, a fejfájás, a gyomorégés, az ideges hasmenés, a székrekedés. Általában napi egy-két alkalommal kell bevenni, de 48–72 órán belül elindul a gyógyulás. Szükség esetén a 30-assal felcserélhető.

Mályvaszínű (C30)

Ez már magas potenciálnak számít, ezért csak orvos tanácsára érdemes használni. Akkor írják fel, ha egyértelműen lelki okai vannak a betegségnek, és annak kezelése nélkül nem lehet a testi tüneteket sem kezelni. Általában naponta egyszer kell bevenni.

Világoskék (C200)

Kifejezetten lelki tünetek kezelésére ajánlott gyógyszererősség, gyász, depresszió, honvágy esetén szokták felírni. Általában egyetlen adag segít, és utána hetekig, hónapokig nincs rá szükség, mert a ha helyesen választották ki, már ennyi is képes elindítani a változást.