Kisgyerek

Napszúrás

Nemcsak a csecsemőt, a kisgyereket is fokozottan óvjuk az erős napsugárzástól. A kevés hajjal rendelkezők még inkább ki vannak téve a hőhatásnak.
2007. November 11.

Napszúrás

Ha huzamosabb ideig éri a fejet a napsütés, az agy hőmérséklete 1,5-2,5 Celsius-fokkal megemelkedik – ez már napszúrást jelent. A gyerek szédül, nyugtalan, esetleg hány, vörös, forró a feje, láza van, bőre hideg. Ha a tünetek enyhék, húzódjunk elsötétített, hűvös szobába, tegyünk nedves kendőt a homlokára, fejére, és biztosítsunk nyugodt körülményeket. Adjunk neki bőségesen citromos limonádét, enyhén édesített gyenge teát. Hevesebb tünetek jelentkezésekor forduljunk orvoshoz, kórházi megfigyelés is szükséges lehet. Ha az agynyomás nő a hő hatására, eszméletvesztés, görcs következhet be – ez akár életveszélyessé is válhat. Megelőzésképpen tegyünk a fejére könnyű fehér sapkát, szalmakalapot.

Napról napra

A napfény hatására fokozatosan építi fel a bőr saját fényvédő barna pigmentrétegét. Már az első melegebb napokban vetkőztessük le a kisgyereket délelőtt tíz óra előtt és délután három óra után. Napról napra több időt tölthet el így, tíz perccel kezdjük, fél óránál tovább azonban ne hagyjuk fedetlen bőrrel, napvédelem nélkül a napon, még hozzászoktatás után se. Az ellenkező véglet sem lenne jó, a bőrnek szüksége van némi fényre, hogy megindulhasson a barnulás, vagyis a védő pigmentréteg képződése. Sárgarépa, sütőtök, sárgabarack mindennapos fogyasztásával támogathatjuk ezt a folyamatot.

A hirtelen leégéstől úgy óvhatjuk meg a kisgyereket, ha mérsékelt sugárzás mellett korlátozott ideig napoztatjuk, ezenfelül pedig védjük a napsugárzástól. A legalkalmasabb erre a könnyű, szellős ruházat, amely a vállakat, hátat és a combot is fedi. Ne felejtsük el, hogy a napozószerek bizonyos fajtái csak mintegy húsz perc után fejtik ki hatásukat.

SPF-faktorszám

Mit jelent a szám?

Bőrtípustól függ, milyen hamar barnulunk: szinte egyáltalán nem, mérsékelten, megfelelően vagy gyorsan és erősen. A napfény hatására kialakuló pigmentréteg óvja a bőr alsóbb rétegeit a káros hatásoktól. A világosabb típusúakat kevesebb pigment védi, ezért ők már néhány perces napozás alatt is leéghetnek – ezt a “leégési” időt nevezzük leégési küszöbnek.

A faktorszám olyan szorzószám, amely jelzi, hányszorosára növelhető saját leégési küszöbünk. Bőrtípusunk mellett ez nyaralóhelyünk földrajzi fekvésétől is függ: az egyenlítőhöz közelítve és magas hegységekben erősebb a napsugárzás. Mennyi idő alatt égnénk le? Öt-tíz perc? Szorozzuk meg ezt a napkrém faktorszámával: az eredmény megmutatja, mennyi időt tölthetünk a napon. Kezdetben magasabb faktorszámú napvédelemre van szükségünk, majd ha már kissé lebarnultunk – és kialakult a bőr saját védő pigmentrétege -, csökkenthetjük a faktorszámot.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin