Baba

Napozási tanácsok

Mit tegyünk, ha leég a kisgyerek? Milyenek a jó napozószerek? Mit kell tudni a napszúrásról?
2002. December 17.

Leégés

Ha kétéves kor alatti gyermeknek vásárolunk napozószert, érdemes arra is figyelni, hogy ne tartalmazzon tartósítószereket, színező- és illatanyagokat. Ha a babának mégis sikerülne leégni, hűvös zuhanyozással enyhíthetünk a fájdalmon, majd fújjuk be az érintett területet bőrnyugtató sprayvel. Ha hólyagos az égés, csak tiszta vizet használjunk. A klasszikus házi szereket, például tejfölt, olajat, vajat, zsírt ne tegyél az égett testfelületre. Igyekezz hűsíteni a bőrt hűvös zuhannyal, hideg borogatással!

Milyen a jó napozószer?

– fényvédő hatású és photostabil

– magas faktorszámú

– vízálló, de a homokszemcsék sem tudják ledörzsölni

– védőanyagai a nap hatására sem bomlanak el

– lipidekben gazdag (tej- vagy krémszerűt válasszunk)

– véd az UVA- és UVB-sugarak ellen is

– hypoallergén

– hidratál

Napszúrás

Napozási tanácsok

Ha túl sokáig, fedetlen fejjel tartózkodik csemeténk a napon, könnyen beszerezhet egy kiadós napszúrást.Ilyenkor vérbőség, vizenyő alakul ki az agyban, ami fejfájással, szédüléssel, hányingerrel, hányással, lázzal járhat. Hűvös, sötét szobában fektessük őt le, borogassuk, bőven kapjon kissé lehűtött folyadékot. A bő folyadékpótlás egyébként is érvényes a nyár egészére. Különösen a gyerekekre kell odafigyelni, mert ha belefeledkeztek a játékba, nem foglalkoznak a szomjúsággal.

Nagy kánikulában az egyébként csak anyatejjel táplált csecsemőket is kínáljuk meg lehűtött, forralt vízzel vagy gyakrabban kell őket szoptatni. Az anyatej ugyanis mindig alkalmazkodik a baba igényeihez, most inkább lesz szomjoltó, mint kalóriadús, tápláló.

Kapcsolódó cikkeink:

Baba a strandon?

Fényvédelem a kicsiknél

Forrás: Baba Magazin