Teherbeesés

Így növelheted a teherbeesés esélyét

Nemcsak a fogantatás után kell figyelni a test szükségleteire, ideális esetben a szervezet felkészítése már a megtermékenyítés előtt elkezdődik. De vajon mit tehetnek a párok azért, hogy növeljék a teherbeesés esélyét?
2019. Január 30.
Hogy lehet segíteni a teherbe esést?

A gyerekvállalás minden élethelyzetben fontos döntéseket tesz szükségessé. Vannak, akik évekkel előre megtervezik, mikor szeretnék, hogy bővüljön a család, míg mások kevésbé tudatosan vágnak bele a babaprojektbe.

Milyen tényezők befolyásolják a teherbeesés esélyét?

A sikeres gyermekvállalás sikerére számos dolog hatást gyakorol: jelentősége van az életmódnak, a táplálkozásnak, a szexuális aktivitás gyakoriságának, a helyes időzítésének, valamint meghatározó a női szervezet anatómiája, funkcionális működése is.

Ha a női szervezet állapotát nézzük, lényeges a méh épsége (intaktsága), továbbá fontos a méhnyálkahártya vastagsága, és hogy a petevezetők átjárhatók legyenek. Funkcionális oldalon alapfeltétel a női hormonháztartás működése, a tüszőérés ideális megléte is. Férfi oldalról pedig elengedhetetlen a megfelelő spermiumminőség és spermiumszám – részletezi dr. Szőnyi György, a G1 Intézet orvos igazgatója.

Milyen életmód segíti a teherbe esést?

Az aktív életmód, a heti három-négy alkalommal végzett, kardió jellegű sport (akár séta) javítja a szervezet általános állapotát, elősegíti a vérkeringést, így a női kismedencei szervek vérellátását, oxigénellátását, ezáltal pedig segítheti a teherbeesést is – mondja a szakember.

A tévhitekkel ellentétben kifejezetten ajánlott a mozgás a felkészülési időszakban, s a terhességi szakaszban egyaránt. Persze mindkét időszaknak megvan a maga maximum terhelési szintje, ami elég egyéni lehet – ez a szint nagyban függ a leendő kismama egészségi állapotától, s a sporttal kapcsolatos előéletétől is.

Ajánlott étkezés és életmód a babatervezési fázisban

Fehérjedúsan, mérsékelt szénhidrát- és zsírbevitellel érdemes étkezni – int a szakember. Az az optimális, ha naponta négyszer, ötször eszünk, ebből a szénhidrát bevitel maximum 160-180 gramm legyen. Jó, ha a zöldségeket, gyümölcsöket, halat, csirkét, és fehér húsokat helyezzük előtérbe.

Kutatások által igazolt és sokat hangoztatott tény, hogy a túlzott alkoholfogyasztás, a cigarettázás és a mértéktelen kávéfogyasztás rontja a teherbeesési esélyeket. A nem megfelelő életvitel rontja az ivarsejtek, azaz a petesejtek illetve a spermiumok minőségét, csökkenti számukat, tehát a nőknek és a férfiaknak is oda kell figyelniük arra, milyen életmódot folytatnak – hívja fel a figyelmet az életmódban rejlő buktatókra a szakorvos.

További fontos kívánt életmódbeli változás lehet férfiaknál az extrém meleg kerülése. A spermiumok épsége érdekében a gyermekvállalás időszakában nem szabad forró vízben fürödni, szaunázni és autós ülésfűtést használni.

Bár a stressz is negatívan befolyásolja a teherbeesési esélyeket, nem lehet csak erre fogni, ha nem jön össze a terhesség egyből. Amennyiben ez így lenne, az emberiség már kihalt volna – mondja dr. Szőnyi György.

Mennyi idő után jelezhet problémát, ha valaki nem esik teherbe?

Akkor ajánlott orvoshoz fordulni, ha rendszeres, védekezés nélküli nemi élet mellett egy év alatt – 35 éves kor felett 6 hónapon belül – nem esik teherbe a nő. 35 éves kor felett pedig már 6 hónap után is elindítható a meddőségi kivizsgálás.

Egy alapos kivizsgálás, reprodukciós állapotfelmérés mindenképpen szükséges a gyermeket tervező pár részére, ez segít abban, hogy reálisan lássa a pár és az őket segítő szakemberek is a lehetőségeket.