Teherbeesés

Így segítheted a beágyazódást

A megtermékenyített petesejt több napos vándorlás után a petevezetékből a méhbe érkezik, ahol a méh nyálkahártyájába ágyazódik be. Azonban az esetek csupán 25-30 százalékában történik meg a beágyazódás, szerencsére van néhány dolog, amivel megtámogathatjuk, hogy sikeres legyen a megtapadás.
2023. November 13.
Nő gyógyszert vesz be
Kép: Getty Images

A megtermékenyített petesejt a petevezetékben nagyjából 5-7 napig vándorol. Miután megérkezik a méh üregébe, tovább fejlődik. Beágyazódásról akkor beszélünk, amikor a megtermékenyített petesejt megtapad a méh falán. Ez a megtermékenyítéstől számítva a 11-15. napon fejeződik be. A megtermékenyített petesejt azonban az esetek csupán 25-30 százalékában ágyazódik be, és alakul ki a terhesség. A beágyazódás azzal zárul, hogy a szervezet HCG-hormon szintje rohamosan megnő.

Ahhoz, hogy a beágyazódás sikeres legyen magunk is sokat megtehetünk. Már a fogantatás előtt is.

Magzatvédő vitaminok, ásványi anyagok

Jó, ha a  szervezetet felkészítjük a várandósságra, ezért érdemes már a fogantatás előtt 3 hónappal magzatvédő vitamint szedni. A legfontosabb vitaminok a C-vitamin, E-vitamin, Cink, Omega-3, valamint a folsav szedése ajánlott. Ezek – és még számos más vitamin és ásványi anyag – koncentráltan megtalálható a magzatvédő vagy terhességi vitaminokban.

Egészséges életmód

Mit is jelent ez? Már a tervezés fázisában érdemes tudatosabban élni: sokat mozogni, egészségesen étkezni, kerülni illetve abbahagyni a káros szokásokat, például kevesebb kávét inni, letenni a cigit, az alkoholt, az energiaitalokat. Jó, ha csökkented a cukros, a feldolgozott ételeket, viszont igyál sok vizet. A pihenés, feltöltődés is nagyon lényeges, valamint és a stressz kezelése, amennyire csak lehet csökkentése. A terhességre való felkészülés nemcsak fizikai értelemben jó, ha megtörténik, de mentálisan is, ezért foglalkozz a lelkeddel, az érzelmeiddel is. Ha szükséges fordulj szakemberhez, és ha eddig nem tetted, próbáld ki a jógát, meditációt.